Hyppää sisältöön
Media

Sovittelupalvelujen järjestämisvastuu THL:ään

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.5.2015 15.06
Tiedote 100/2015

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on 1.1.2016 alkaen vastuussa rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelun järjestämisestä. Siihen asti järjestämisvastuu kuuluu aluehallintovirastoille.

Järjestämisvastuun keskittämisellä THL:een varmistetaan ennen kaikkea yhdenmukainen käytäntö ja ohjaus, jotta kansalaiset saisivat tasalaatuiset ja yhdenvertaiset sovittelupalvelut koko maassa.  Sovittelupalveluja saa kaikkialla Suomessa ja palvelua tuottavat jatkossakin kunnat, järjestöt ja yhdistykset.

Sovittelussa on kyse maksuttomasta palvelusta, jossa rikoksesta epäillylle ja rikoksen uhrille järjestetään mahdollisuus puolueettoman sovittelijan välityksellä kohdata toisensa luottamuksellisesti. Tarkoituksena on käsitellä uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja sekä pyrkiä omatoimisesti sopimaan toimenpiteistä niiden hyvittämiseksi. Sovittelu voi olla joko rikosprosessille rinnakkainen tai sitä täydentävä menettely. Sovittelun yksi keskeinen tavoite on rikosten uusimisen ehkäisy.

Lisätietoja rikos- ja riita-asioiden sovittelusta ja sovittelupalveluista verkossa THL:n sivuilla:

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu (THL)

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p. 02951 63343, [email protected]
lakimies Laura Terho, p. 02951 63550, [email protected]

Sivun alkuun