Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sote-uudistuksessa kuullaan alueiden toiveita – Ministeri Kiurun aluekierros käynnistyi Satakunnasta

Sosiaali- ja terveysministeriö
4.11.2019 16.23
Tiedote 127/2019

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kiertää keskustelemassa sote-uudistuksesta eri puolilla Suomea loppuvuoden ja ensi vuoden alun aikana. Lisäksi STM käy alueiden kanssa keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä.

Ministeri Kiurun vierailujen tarkoituksena on keskustella sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ajankohtaisista asioista sekä kuulla alueiden tarpeita ja toiveita.

Tilaisuudet järjestetään jokaisen maakunnan alueella yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Vierailut käynnistyivät Satakunnasta Porin kaupungin kutsumana.

Sote-valmistelun resurssit turvataan

Sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintatapoja uudistetaan ihmisten tarpeet edellä. Palvelujen painopistettä siirretään perustasolle ja ehkäisevään toimintaan. Tämä kehittämistyö tehdään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa.

Palveluja kehitetään ohjelmassa niin, että ne voidaan ottaa käyttöön hallitusohjelman mukaisessa sote-rakenteessa eli tulevissa maakunnissa. Vastuu sote-palvelujen ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy uudistuksessa kunnilta maakunnille.

Sekä palvelujen kehittämiseen että uuden sote-rakenteen valmisteluun varataan alueille merkittävät taloudelliset resurssit. Ensimmäisenä haettavaksi tulevat Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman valtionavustukset. Haku käynnistyy joulukuussa 2019. Muista hakuajoista kerrotaan myöhemmin.

Sote-keskusteluissa muodostetaan yhteinen tilannekuva

Vuoden 2020 tammi-helmikuussa sosiaali- ja terveysministeriö käy alueiden kanssa sote-keskustelut, joissa hahmotetaan yhteistä tilannekuvaa sosiaali- ja terveydenhuollon tilanteesta ja kehittämistarpeista.Keskustelut pohjustavat osaltaan sote-uudistuksen valmistelua ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –ohjelman alueellisia painopisteitä.

Ministeri Kiurun vierailujen ja sote-keskustelujen seminaarien tarkemmasta aikataulusta kerrotaan myöhemmin.

Linkit ja liitteet:

Lisätietoja:

ministeri Kiurun erityisavustaja Laura Lindeberg, p. 040 826 8292, [email protected]
vt. osastopäällikkö Pasi Pohjola, STM, 0295 163 585, [email protected]@stm.fi
pääsihteeri Päivi Salo, STM, p. 0295 163 113, [email protected]@stm.fi

Sivun alkuun