Hyppää sisältöön
Media

Sosiaaliturvatietojen sähköinen tiedonvaihto EU/Eta-alueella – kaikki suomalaiset sosiaaliturvalaitokset liittyneet osaksi tiedonvaihtojärjestelmää

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2020 10.13
Tiedote

Sosiaaliturvatietoja vaihdetaan sähköisesti EU/Eta-alueella EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information) –järjestelmän kautta. Kaikki asianosaiset laitokset Suomessa ovat nyt liittyneet osaksi EESSI-järjestelmää.

EESSI-sanomaliikenne laajeni merkittävästi Suomessa 7.12.2020, kun sähköinen EU-eläkehakemusten, rajat ylittävän perinnän ja eri sosiaaliturvasektoreille yhteisten tietojen välittäminen alkoi. 

Eläkehakemuksiin liittyvä sanomien vaihto on EESSI:ssä  volyymeiltaan suurinta liikennettä. EESSI-sanomaliikenteeseen liittyi kymmeniä uusia kotimaisia toimijoita, kun työeläkevakuuttajat aloittivat sanomaliikenteen EESSI:n kautta.  

Ensimmäisenä Suomessa EESSI-sanomaliikenteen aloitti noin vuosi sitten Tapaturmavakuutuskeskus.  Vuoden 2020 aikana EESSI-liikenteeseen on siirrytty myös työttömyysturva-asioiden, perhe-etuuksien, sairausvakuutusetuuksien ja sovellettavan lainsäädännön osalta Kelassa, Eläketurvakeskuksessa ja työttömyyskassoissa. 

Suomessa on EESSI-toimijoita nyt yli 70. Työeläkeala ja Kela ovat yhdessä arvioineet, että eläkeasioissa liikkuu vuosittain yli 570 000 sanomaa. Eri sosiaaliturvasektoreille yhteisiä sanomia on arvioitu liikkuvan yli 6200 vuodessa. Rajat ylittävän perinnän sanomaliikenne koskee kaikkia eri sosiaaliturvasektoreita ja sanomia on arvioitu liikkuvan noin 2300 vuodessa.

Sosiaaliturvan sähköinen tiedonvaihtojärjestelmä EESSI

EESSI (Electronic Exchange of Social Security Information) -järjestelmä sujuvoittaa tiedonkulkua sosiaaliturvasta vastaavien viranomaisten välillä EU:n sisällä. Järjestelmän avulla EU-maiden sosiaaliturvaviranomaiset voivat siirtää toisilleen tietoja nopeasti ja turvallisesti.

Suomen EESSI-yhteyspisteestä vastaa Kela. EESSI-järjestelmä on otettu vaiheittain käyttöön Suomessa vuoden 2020 aikana.

Lisätietoja: 

neuvotteleva virkamies Henna Huhtamäki, p. 029 516 3072, [email protected]

Sivun alkuun