Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sosiaaliturvan monimutkaisuudesta tulee komitean ensimmäisen raportin aihe 

Sosiaali- ja terveysministeriö
29.9.2020 14.36
Tiedote

Sosiaaliturvakomitea kokoontui syksyn ensimmäiseen kokoukseensa maanantaina 28.9.2020. Komitea keskusteli sosiaaliturvan monimutkaisuudesta, josta komitean jaostot ovat tuottaneet komitealle näkemyksensä.

”Sosiaaliturva voi muuttua monimutkaiseksi esimerkiksi asiakkaan elämän muutos- ja siirtymätilanteissa tai silloin, kun asiakkaalla on monia tarpeita ja ne edellyttävät asiointia eri viranomaisissa. Sosiaaliturva voi olla monimutkaista viranomaisillekin. Toki pitää muistaa myös, että suuri osa sosiaaliturvan asioinneista hoituu hyvin ja sujuvasti”, toteaa sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja Pasi Moisio.

Mistä puhumme, kun puhumme monimutkaisuudesta?

”Ajan myötä syntynyttä sosiaaliturvan ”tilkkutäkkimäisyyttä” voidaan siistiä. Hyvin pian vastaan tulee kuitenkin tukien haluttu kohdentaminen, syyperusteisuus ja tarveharkinta sekä palvelujen rooli kokonaisuudessa. Tästä on keskusteltava avoimesti”, toteaa Pasi Moisio.

”Monimutkaisuuden ongelman avaaminen johdattaakin meidät suoraan sosiaaliturvan ydinkysymyksiin ja isoihin arvovalintoihin. Haluammeko sosiaaliturvan, joka huomioi yksilölliset elämäntilanteet? Silloin se ei voi olla kovin yksinkertainen”, pohtii Moisio.

Sosiaaliturvan monimutkaisuuden voi aiheuttaa lainsäädännön aineellinen sisältö tai toimeenpanoon liittyvät ongelmat. Lainsäädännön aineellista sisältöä ovat esimerkiksi päätöksenteon perusteena olevat käsitteet, määritelmät ja määräytymisperusteet. Ne voivat eri etuuksissa, tuissa ja palveluissa olla hyvinkin erilaisia. Toimeenpano, kuten vaikkapa viranomaisyhteistyö ja tietosuoja, voivat nekin hyvistä tarkoitusperistä huolimatta aiheuttaa monimutkaisuutta. Toimeenpanoon liittyvät ongelmat johtuvat osin lainsäädännöstä, osin lainsäädännön tulkinnoista ja osin toimintakäytännöistä.

Sosiaaliturvakomitea tuottaa monimutkaisuuden ongelmasta raportin. Komitean raportit valmistelevat sosiaaliturvan uudistamisen tiekarttaa.

Sosiaaliturvakomitea sai kokouksessaan myös alustavan katsauksen tosiasiallisesti työkyvyttömien työttömien tilanteen tarkasteluun. Komitea keskusteli työ- ja kokoussuunnitelmastaan ja sai tiedoksi uudistuksen viestintäsuunnitelman.

Komitean seuraava kokous pidetään 2.11.2020. Silloin komitea jatkaa sosiaaliturvan monimutkaisuuden ongelmaraportin työstämistä. Lisäksi asialistalla on tosiasiallisesti työkyvyttömien työttömien tilanne sekä yhteistyö Suomen Akatemian STN-ohjelmien kanssa selvitettävistä uudistuksen kannalta tärkeistä yhteiskunnallisista aiheista ja kehityskuluista.

Liitteet: 

Lisätietoja:

komitean puheenjohtaja, tutkimusprofessori Pasi Moisio, p. 029 524 7228, [email protected]
viestintäasiantuntija Tuulia Nieminen, p. 0295 163 635
kansliapäällikkö Kirsi Varhila, p. 0295 163 338 (soittopyynnöt tekstiviestillä)
osastopäällikkö Heli Backman, p. 0295 163 668
johtaja Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085

Pasi Moisiota lukuun ottamatta sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]

Sivun alkuun