Hyppää sisältöön
Media

Sosiaaliturvakomitea jatkoi välimietinnön työstämistä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2022 10.47
Tiedote 254
Kuvituskuva

Sosiaaliturvakomitean kokouksessa maanantaina 7.11.2022 käsiteltiin sosiaaliturvan eurooppalaisia kehityssuuntia ja niiden suhdetta sosiaaliturvauudistukseen sekä työstettiin välimietinnön toista luonnosta.

Sosiaaliturvan eurooppalaiset kehityssuunnat

Komitean kokous aloitettiin katsauksella Euroopan unionin viimeaikaisiin kehityssuuntiin ja sosiaalisen ulottuvuuden vahvistumiseen EU-tasolla. Komitea kuuli Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimeenpanosta sekä EU-tason yhteisistä määrällisistä tavoitteista liittyen työllisyyteen, koulutukseen sekä köyhyys- ja syrjäytymisvaarassa olevien määrän vähentämiseen.

EU-tason keskustelussa keskiössä on aktiivisen osallisuuden tukeminen. Tavoitteena on taata yhteiskunnan antama riittävä tuki ja resurssit, jotta henkilö voi olla aktiivinen osa yhteiskuntaa ja työmarkkinoita. 

Komitean jäsenet keskustelivat siitä, miten Suomen tulisi vaikuttaa EU:n sosiaalisen ulottuvuuden kehitykseen sekä miten sosiaalisen ulottuvuuden vahvistuminen vaikuttaa sosiaaliturvauudistukseen.

Välimietinnön työstämistä jatkettiin

Komitean kokouksessa käsiteltiin myös välimietinnön toista luonnosta. Keskustelun aiheina olivat seuraavalle hallitukselle tehtävät ehdotukset ja komitean linjaukset seuraavalle kaudelle.

Keskustelussa komitean seuravan kauden linjauksista nousi esiin erityisesti se, mitkä ovat sosiaaliturvauudistuksen tavoitteet ja miten niiden saavuttamista seurataan konkreettisesti mitattavilla tavoitteilla, kuten lisääntyneellä työllisyydellä. Komitea totesi myös, että sosiaaliturvauudistuksen tulee osaltaan varmistaa julkisen talouden kestävyys työllisyyttä sekä väestön työ- ja toimintakykyä vahvistamalla.

Sosiaaliturvakomitean seuraava kokous järjestetään perjantaina 9.12.2022. Kokouksessa käsitellään sosiaaliturvakomitean välimietinnön 3. luonnosta sekä lasten ja nuorten kuulemisen tuloksia.  

Sosiaaliturvakomitean kokouksissa työstetään maaliskuussa 2023 julkaistavaa välimietintöä. Välimietinnössä linjataan sosiaaliturvan uudistamisesta sekä tehdään ehdotuksia nykyjärjestelmää koskevista uudistuksista, joita seuraava hallitus voi ottaa ohjelmaansa.

Kokousmateriaalit

Kokouskutsu
Liite 1 Pöytäkirja: Sosiaaliturvakomitean kokous
Liite 2 Diaesitys
Liite 3 Välimietinnön lukujen 1 ja 2 luonnos
Liite 4 Välimietinnön luvun 4 luonnos

Lisätietoja

sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja, tutkimusprofessori Pasi Moisio, p. 029 524 7228, [email protected]
sosiaaliturvakomitean 2. varapuheenjohtaja, osastopäällikkö Essi Rentola, p. 0295 163 155, [email protected]
sosiaaliturvakomitean 3. varapuheenjohtaja, johtaja Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085, [email protected]
viestintäasiantuntija Anna Työrinoja, p. 0295 163 615, [email protected]
 

Sivun alkuun