Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuuteen on luotu yhtenäinen mittaristo

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.3.2019 11.57
Uutinen

Väestön hyvinvoinnin ja terveyden kuvaamiseen, palveluiden tarpeen arviointiin sekä palvelujen laadun, vaikuttavuuden, kustannusten ja tehokkuuden seuraamiseen on luotu yhtenäinen mittaristo.

Mittaristo on tarkoitettu kansalliseen ohjaukseen, soveltuvasti palvelujen järjestämisen ja tuotannon johtamiseen, suunnitteluun ja seurantaan sekä järjestäjien ja tuotantoyksiköiden väliseen vertailuun ja valvontaan.

Mittareita on kehitetty eri ohjaus- ja tietotarpeisiin: hyvinvoinnin ja terveyden tila sekä hoidon ja palvelujen tarve, palvelut ja palvelu- ja hoitoprosessit sekä palvelujen saatavuus, ja kustannusvaikuttavuuden ja laadun seuranta.

Yhtenäisen, kattavan tietopohjan käyttäjiä ovat erityisesti valtioneuvosto, sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestäjät, valvontaviranomaiset ja soveltuvasti palvelujen tuottajat.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tuottaa merkittävän osan tiedoista, joita tarvitaan kansallisessa ohjauksessa käytettävien seurantaindikaattoreiden (kustannusvaikuttavuusmittarit) tuottamisessa. Muita keskeisiä valtakunnallisia toimijoita sote-tiedon keruussa ovat esimerkiksi Tilastokeskus, Kela ja Valvira.

Mittaristo on valmisteltu Vaikuttavuus- ja kustannustieto -ryhmän toimeenpanoryhmässä osana sote-uudistuksen valmistelua. Se on kuitenkin käytettävissä missä tahansa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallissa.

Lisätietoja

hankejohtaja Päivi Hämäläinen, STM, p.0295 163 270

Sivun alkuun