Hyppää sisältöön
Media

Rokotusasetukseen muutoksia – jatkossa HPV-rokotteet myös pojille ja meningokokkirokotteet riskiryhmille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.3.2020 13.32
Tiedote 59/2020

Sosiaali- ja terveysministeriö on hyväksynyt muutokset kansalliseen rokotusohjelmaan. Poikien HPV-rokotukset ovat jatkossa osa kansallista rokotusohjelmaa, ja vähän vanhemmille pojille annetaan ns. täydennysrokotukset. Meningokokkirokotteet tarjotaan jatkossa niille riskiryhmille, joilla on suurempi riski sairastua meningokokkitautiin.

Asetusmuutoksen myötä poikien HPV-rokotukset toteutettaisiin kansallisen, koko ikäluokalle tarkoitetun rokotusohjelman osana.

Lisäksi jatkossa henkilöille, jolla on oman sairautensa vuoksi lisääntynyt vaara sairastua vakavaan meningokokkitautiin, annetaan meningokokkirokotukset.

HPV-rokotteiden tarjoaminen pojille parantaa vaikuttavuutta koko ikäluokassa

Kaikkien 11–12 -vuotiaiden HPV-rokotukset eli ns. sukupuolineutraali rokotusohjelma parantaa myös tyttöjen suojaa ja ehkäisee tehokkaasti papilloomavirusten leviämistä. Rokotusohjelman suositeltu kohderyhmä ovat 11–12 -vuotiaat siten, että rokotusohjelma aloitetaan koulussa 5. luokalla.

THL:n nimeämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) sekä sosiaali- ja terveysministeriön nimeämä tartuntatautien neuvottelukunta suosittelivat HPV-rokotusohjelman aloittamista. Lisäksi KRAR suositteli rokotusohjelman alkuvuosina rokotusten toteuttamista täydennysohjelmana yläkouluikäisille pojille vastaavasti kuin tyttöjen HPV-rokotusten alkuvaiheessa vuosina 2013–2015. 

Meningokokkirokotukset ja HPV-rokotukset voitaisiin aloittaa 1.8.2020.

HPV-rokotukset olisi järjestettävä täydennysrokotuksina lukuvuosina 2020–2021 ja 2021–2022 myös perusopetuksen 7–9 luokkien pojille tai vastaavan ikäisille pojille. Näihin rokotuksiin oikeutettu oppilas voisi myös täydentää puutteelliseksi jäänyttä HPV-rokotussuojaansa myöhemmin.

Sosiaali- ja terveysministeriö päättää kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden hankinnasta valtion kustannuksella ja ne ovat maksuttomia rokotettaville.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi asetuksen 16. maaliskuuta. Asetus tulee voimaan 23. maaliskuuta.

Rokotusohjelman laajentaminen on osa hallitusohjelmaa.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Liisa Katajamäki, [email protected]
Ylilääkäri Sari Ekholm, [email protected]

Sivun alkuun