Hyppää sisältöön
Media

Rokotukset puutiaisaivotulehdusta vastaan jatkuvat Ahvenanmaalla osana rokotusohjelmaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.11.2015 13.45
Tiedote 181/2015

Ahvenanmaalaiset voivat saada TBE-rokotuksen osana kansallista rokotusohjelmaa vuoden 2020 loppuun saakka. Sosiaali- ja terveysministeriö lisäsi asiaa koskevan säännöksen rokotuksista ja tartuntatautien raskaudenaikaisesta seulonnasta annettuun sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen 4. marraskuuta. Asetus tulee voimaan 1.1.2016.

Ahvenanmaan asukkailla on merkittävästi muita suomalaisia suurempi riski saada punkin aiheuttama puutiaisaivotulehdus. Tämän vuoksi heille on annettu TBE-rokotuksia osana kansallista rokotusohjelmaa vuodesta 2006 lähtien. Vuosittain rokotuksen saa noin 3 000 ahvenmaalaista. Puutiaisaivotulehdukseen on sairastunut rokotusohjelman aloittamisen jälkeen selvästi vähemmän ihmisiä Ahvenanmaalla.

Puutiaisaivotulehdus (TBE) on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdustauti, joka tarttuu puutiaisen puremasta. Tauti voi olla oireeton tai siitä voi seurata vakava, pitkäaikaista sairastavuutta tai pysyvää vammautumista aiheuttava keskushermostovaurio. Vakavimmillaan TBE voi aiheuttaa hengitys- ja neliraajahalvauksen.

Puutiaisaivotulehdukseen sairastuu Suomessa vuosittain noin 30–50 henkilöä. Tänä vuonna sairastuneita on ilmoitettu lokakuuhun mennessä 60. Eniten sairastuneita on edelleen Ahvenanmaalla, missä tautia ilmenee kansainvälisestikin vertailtuna erittäin paljon.

Lisätietoja

ylilääkäri Sari Ekholm, STM, puh.02951 63447, [email protected]
ylilääkäri Anni-Riitta Virolainen Julkunen, STM, puh.02951 63324, [email protected]

Rokotukset

Sivun alkuun