Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaiden työsuojeluasiantuntijat kokoontuvat Tampereelle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2016 13.49
Uutinen

Pohjoismainen työympäristökonferenssi kerää noin sata pohjoismaalaista työsuojeluasiantuntijaa Tampereelle 7.–9. kesäkuuta. Kokoukseen osallistuu myös edustajia Pohjoismaiden tutkimuslaitoksista. Konferenssin teemana on riskiin perustuva työsuojeluvalvonta.

Kokouksessa esitellään viranomaisten käytettävissä olevia toimintamalleja, joilla työsuojelun valvontaa voitaisiin suunnata riskialttiille aloille sekä työpaikoille ja ammatteihin, joissa valvonnan tarve on huomattava ja työolosuhteet parannettavissa valvonnalla.

Työsuojeluviranomainen valvoo työsuojelulainsäädännön noudattamista työpaikoilla. Valvonta on tehokkaampaa, kun se suunnataan tietyille riskialttiille aloille ja työpaikoille. Muun muassa Norjassa ja Tanskassa tutkimuslaitokset ovat kehittäneet alakohtaisia työympäristöindikaattoreita ja työmenetelmiä riskien kartoitukseen ja tiedon jakamiseen.

Pohjoismainen työympäristökonferenssi on osa Suomen puheenjohtajuutta Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2016. Konferenssin tavoitteena on käydä keskustelua riskiin perustuvasta valvonnasta työsuojelussa sekä jakaa tietoa ja hyviä käytäntöjä eri Pohjoismaiden kesken.

Työympäristöön keskittyvää pohjoismaista yhteistyötä tehdään myös Pohjoismaisen työterveyden ja työturvallisuuden koulutusinstituutin eli NIVAn johdolla. Pohjoismaiden ministerineuvoston vuonna 1982 perustaman NIVAn ensisijainen tehtävä on jakaa työympäristöä koskevaa tietoa ja osaamista. Instituutti järjestää työympäristöä käsitteleviä kursseja, symposiumeita, työpajoja ja seminaareja. NIVA osallistuu myös Tampereen työympäristökonferenssiin.

”Konferenssi on oiva tapa pohtia työsuojelun valvontaa Pohjoismaissa ja luoda parempi kuva ammatillisen kehittymisen tarpeista alalla. On mielenkiintoista kuulla, kuinka muissa Pohjoismaissa käsitellään riskiin perustuvaa valvontaa ”, toteaa NIVAn johtaja Birgitta Forsström.

Lisätietoja:
Hannele Jurvelius, ylitarkastaja, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 486
Birgitta Forsström, johtaja, NIVA, p. 044 762 3900

STM:n verkkosivuilla
Tyoelama

Lisätietoja NIVAn toiminnasta ja kurssitarjonnasta www.niva.org.

Sivun alkuun