Hyppää sisältöön
Media

Miten lähi- ja terveyskeskuspalvelut muuttuvat?

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.2.2016 15.18
Uutinen

Sairaalaverkkoa ja yhteispäivystyspalveluita uudistetaan. Vaativin erikoisalapäivystys keskitettäisiin 12 sairaalaan. Johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo videohaastattelussa muun muassa, miksi erikoissairaanhoitoa uudistetaan ja miten lähi- ja terveyspalvelut muuttuvat.

Linkki videohaastatteluun:
https://youtu.be/QI8zqz6GJQg

Tekstiversio haastattelusta

Miksi erikoissairaanhoidon uudistus on tarpeen?

”Se on tarpeen sen vuoksi, että erikoissairaanhoito, erityisesti vaativa erikoissairaanhoito, jossa tarvitaan leikkaussalikapasiteettia, tehostettua valvontaa ja tehohoitoa, on tässä maassa liian hajautunutta. Näissä toiminnoissa on hyvin usein saavutettavissa myös laadun paranemista, kun toimintoja keskitetään. Kyse on myös henkilökunnan riittävyydestä ja myöskin kustannustasosta.”

Mitä uudistus käytännössä tarkoittaa?

”Uudistus tarkoittaa käytännössä sitä, että meillä tullaan kokoamaan erityisesti operatiivista toimintaa suurimpeen yksiköihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi useimmista entisistä aluesairaaloista tämän tyyppinen toiminta kootaan keskussairaaloihin. Tämän lisäksi kaikkein vaativin toiminta kootaan suurimpiin keskussairaaloihin ja yliopistollisiin sairaaloihin.”

Miten lähi- ja terveyskeskuspalveluille käy tulevaisuudessa?

”Lähtökohtaisesta uudistuksessa kootaan myöskin päivystys eli ilmoitetun aukioloajan ulkopuolinen ja etenkin yöpäivystys suurempiin yksiköihin. Tämä ei onnistu, mikäli perustasolla emme tarjoa kiirevastaanottopalveluja aikaisempaa enemmän. Tähän tullaan terveyskeskuksia ohjaamaan. Eli ilta- ja viikonloppukiirevastaanottoja tulee olla nykyistä enemmän. Tämä tarkoittaa sitä, että väestön usein tarvitsemat kiireelliset palvelut tulevat jopa helpommin saavutettaviksi kuin ovat tähän asti olleet.”

Millainen uudesta sairaalaverkosta on tulossa?

Kaikkia yksityiskohtia ei ole tässä vaiheessa vielä päätetty. Hallitus on linjannut, että meillä on viisi yliopistollista sairaalaa ja sen lisäksi seitsemän laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalaa. Kaikki nykyiset keskussairaalat jatkavat jollakin tavalla päivystystoimintoja ja useimmissa niissä on usean erikoisalan palvelut jatkossakin tarjolla. Meillä on käynnistymässä alueellinen kuulemiskierros. Vasta tämän jälkeen tehdään lopulliset säädösehdotukset, jotka lähtevät lausuntokierrokselle.”

Kuva: Ympärivuorokautisen päivystyksen porrastus

Päivystyksen kokonaisuus linjattiin

Lisämateriaaleja aiheesta kootaan sivulle alueuudistus.fi.

Haastattelu ja video: Kimmo Vainikainen

Sivun alkuun