Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Leppä ja Saarikko esittävät energiajuomien myynnin kieltämistä alle 15-vuotiailta

maa- ja metsätalousministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2018 12.55
Tiedote 214/2018

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoivat syyskuussa pohtivansa keinoja energiajuomien käytön rajoittamiseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tilattu katsaus energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin luovutettiin ministereille 19. joulukuuta.

”Selvitys osoittaa, että energiajuomien jatkuva, runsas käyttö aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta ja siedättää lapsia ja nuoria kofeiinille. Haitat kertautuvat, kun kerta-annokset ovat suuria. Yhdessä pienessä tölkissä energiajuomaa on saman verran kofeiinia kuin 2 desissä suodatinkahvia. Sokeria on paloiksi muutettuna peräti 14 palan verran. Siksi ei ole yhdentekevää, miten hyvin onnistumme hillitsemään huolestuttavan runsasta energiajuomien käyttöä nuorilla”, ministeri Saarikko kommentoi.
 
Energiajuomien haittavaikutukset johtuvat niiden sisältämästä kofeiinista, runsaasta sokerista, hapoista ja yhteisvaikutuksesta alkoholin kanssa. Lapsille energiajuomia ei suositella niiden sisältämän kofeiinin takia. Energiajuomissa on lisäksi tauriinia ja glukurolaktonia, jotka tehostavat kofeiinin vaikutuksia.
 
”Kofeiiniherkille ihmisille, raskaana oleville ja lapsille kofeiini saattaa jo pieniä määrinä aiheuttaa sydämentykytystä ja vapinaa. Isoina annoksina se voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä. Korkein riski energiajuomien haittavaikutuksille on 13–15-vuotiailla, jotka juovat vähän kahvia”, Saarikko sanoo.
 
Suomessa ja monessa muussa maassa energiajuomien myyntiä on jo pyritty rajoittamaan suosituksilla. Haitallisten terveysvaikutusten vuoksi energiajuomien pakkauksissa on oltava varoitusmerkintä siitä, ettei tuote sovi lapsille. THL:n ja Valtion ravitsemisneuvottelukunnan suositus on, että vähittäiskaupat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Osa kaupoista on ryhtynyt noudattamaan suositusta.
 
Uusia toimia energiajuomien käytön vähentämiseksi tarvitaan. Joissakin EU-maissa on jo voimassa tai valmisteilla lainsäädäntötoimia energiajuomien myynnin kieltämiseksi nuorilta. Siksi esitämmekin, että ensisijaisesti energiajuomien myyminen alla 15-vuotiaille  pitää kieltää lainsäädännöllisin keinoin. Myyntikielto on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan”, ministeri Leppä esittää.

Energiajuomien kieltämiseen lainsäädännöllä liittyy kuitenkin monia avoimia kysymyksiä. Tämä johtuu muun muassa siitä, että lapset ja nuoret saavat kofeiinia myös monista muista tuotteista. Samoin lakiin kirjattavaa ikärajaa täytyy miettiä huolellisesti. Myös Norjassa, Ruotsissa ja  Isossa-Britanniassa selvitetään parhaillaan mahdollisia tapoja puuttua energiajuomien käyttöön. Yksi mahdollisuus voisi olla esimerkiksi korotettu valmistevero energiajuomille, kuten esimerkiksi Unkarissa on tehty. 
 
”Vaihtoehto lainsäädännölle olisi myös, että energiajuomia myyvät kauppa- ja kioskiketjut sitoutuvat toteuttamaan muutoksen vapaaehtoisesti. Jo nyt osa kaupoista toteuttaa periaatetta, mutta käytäntö pitää saada leviämään koko Suomeen. Tällöin asiaa ei ole tarvetta kirjata lakiin, ja muutos voidaan toteuttaa nopeammin kuin lainsäädäntöteitse. Järjestämme pyöreän pöydän keskustelun aiheesta ensi vuoden alussa," Leppä toteaa. 

"Selvitys nosti jälleen kerran esiin sen, että tarvitsemme järjestelmällistä tietoa lasten ja nuorten ravitsemuksesta päätöksenteon pohjaksi ja seurantaa varten. Tämä pitäisi ottaa huomioon seuraavassa hallitusohjelmassa", huomauttaa Saarikko.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Risto Lahti, MMM, p. 050 565 0424, [email protected]
Erityisavustaja Elina Das Bhowmik, STM, p. 040 548 9056, [email protected]

Sivun alkuun