Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Rehula: YK:n vammaisyleissopimuksen ratifiointi tärkeä edistysaskel

Sosiaali- ja terveysministeriö
12.5.2016 16.44
Uutinen

Suomi on ratifioinut YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen ja sen valinnaisen pöytäkirjan 11. toukokuuta. Ne tulevat Suomessa voimaan 10.6.2016.

”Suomi on ottanut tärkeän askeleen vammaisten henkilöiden oikeuksien puolustamiseksi ja kunnioittamiseksi. Sopimuksen ratifiointi edistää myös sitä, että vammaiset henkilöt pääsevät mukaan heitä itseään koskevaan päätöksentekoon. Uskon, että sopimuksen voimaantulo Suomessa auttaa meitä lisäämään yleistä tietoisuutta vammaisten henkilöiden oikeuksista”, sanoo perus- ja perhepalveluministeri Juha Rehula.

Yleissopimuksen tarkoituksena on edistää, suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista. Valinnaisella pöytäkirjalla perustetaan järjestelmä, jonka perusteella henkilöt voivat valittaa oikeuksiensa loukkaamisesta.

YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimus on ensimmäinen vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva oikeudellisesti sitova kansainvälinen asiakirja. Sillä ei perusteta uusia oikeuksia vaan vahvistetaan jo olemassa olevat, muissa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa taatut oikeudet vammaisille henkilöille. Sopimus korostaa vammaisten henkilöiden osallisuutta kaikessa heitä koskevassa päätöksenteossa.

Sopimuksen ratifiointi on edellyttänyt Suomessa muutoksia vammaislainsäädäntöön. Viimeinen este Suomen ratifioinnille poistui, kun eduskunta hyväksyi lain kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain muuttamisesta.

Lisätietoja:

Johtaja Eveliina Pöyhönen, puh.02951 63303, [email protected]

Juha Rehula Sipilän hallitus
Sivun alkuun