Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Mattila: Viittomakielisiä tulkkauspalveluja kehitettävä pitkäjänteisesti

Sosiaali- ja terveysministeriö
13.2.2018 10.02
Tiedote 17/2018

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila muistutti viittomakielen tulkkauspalvelujen tärkeydestä Viittomakielen päivän seminaarissa tiistaina 13. helmikuuta.

Suomi on ratifioinut YK:n vammaissopimuksen vuonna 2016. Suomen tulkkauspalvelulakien tavoitteet ovat ministeri Mattilan mielestä hyvin linjassa YK:n sopimuksen kanssa. Ministeri kertoi kuitenkin saaneensa viime kuukausien aikana paljon tulkkauspalveluihin liittyvää palautetta. Palaute liittyy Kelan viimesyksyisiin tulkkauspalvelujen kilpailutuksiin.

– Käytännössä tulkkauspalvelujen toimivuus punnitaan ihmisten arjessa. Kilpailutusprosessi toi esiin tarpeen toistemme kuunteluun ja yhteistyöhön. Tammikuussa käynnistyikin Kelan koollekutsuma yhteistyöverkosto, jossa ovat mukana niin järjestöt, sosiaali- ja terveysministeriö kuin Kela, ministeri Mattila kertoi.

– Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa tulkkauspalvelujen saantia ja toimeenpanoa. Ministeriö arvioi tarvittaessa tulkkauspalvelun kehittämistarpeita yhdessä Kelan ja muiden osapuolten kanssa. Hallituksella ei kuitenkaan ole toimivaltaa puuttua Kelan päätöksiin säädösten toimeenpanossa. Se vastuu ja mahdollisuus on eduskunnalla ja sen valitsemilla Kelan valtuutetuilla, muistutti ministeri Mattila.

Viittomakieliset otetaan huomioon myös sote-uudistuksessa

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa ei unohdeta viittomakieltä käyttäviä ihmisiä, vaan uudistuksen valmistelussa otetaan huomioon nykyisin voimassa olevat kielelliset oikeudet, ministeri Mattila kertoo. Maakunnilla tulee olemaan samanlainen vastuu kielellisten oikeuksien toteuttamisesta kuin kunnilla ja kuntayhtymillä on tällä hetkellä.

Tällä hetkellä eri puolella maata on käynnissä valinnanvapauteen liittyviä kokeiluja. Oikeusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö selvittävät parhaillaan yhdenvertaisuuden toteutumista näissä kokeiluissa.

– On tärkeää selvittää millaisia kriittisiä seikkoja sote-uudistukseen liittyy yhdenvertaisuuden kannalta. Selvitämme erityisesti sitä, miten kielellinen yhdenvertaisuus toteutuu, ministeri kertoi.

Lisätietoja

sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan erityisavustaja Kari Synberg, p. 050 574 2297

Seuraa Viittomakielen päivän seminaaria

Pirkko Mattila alueuudistus-arkisto sote-uudistus
Sivun alkuun