Hyppää sisältöön
Media

Lausuntopyyntö tartuntatautilain väliaikaisista koronaan liittyvistä säännöksistä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.11.2021 17.06
Tiedote 342

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esitysluonnoksesta koskien tartuntatautilain väliaikaista muuttamista. Lausuntoaika päättyy 18.11.2021.

Tartuntatautilain väliaikaisten säännösten voimassaolo on päättymässä vuodenvaihteessa. Säännökset koskevat muun muassa terveysturvallista maahantuloa, koronavilkkua, tilojen ja toimintojen rajoittamista tartuntojen leviämisen estämiseksi sekä koronapassia. Tartuntatautilain väliaikaisten säännösten voimassaoloon esitetään jatkoa pääosin entisellään kesäkuun 2022 loppuun saakka.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi matkustajamäärien väliaikaista rajoittamista henkilöliikenteessä ja tilojen väliaikaista sulkemista koskevia säännöksiä. Säädetyistä viranomaisen päätöksenteon kriteereistä poistettaisiin koronavirustaudin ilmaantuvuus. Säännöksen soveltaminen edellyttäisi, että tartuntaryppäät alueella ovat merkittäviä ja ne voisivat aiheuttaa riskin uusien tartuntojen laajaan leviämiseen alueella.

Esityksessä ehdotetaan jatkettavaksi terveysturvallista maahantuloa covid-19 –pandemiatilanteessa koskevia säännöksiä sekä ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaista rajoittamista ja valvontaa koskevien säännösten voimassaoloa. Lisäksi jatkettaisiin henkilöliikenteessä ja muissa palveluissa noudatettavia erityisiä hygieniavelvoitteita ja toiminnan väliaikaista rajoittamista epidemiatilanteen sitä vaatiessa koskevien säännösten voimassaoloa. Esityksessä ehdotetaan jatkettavaksi myös koronapassia sekä Koronavilkkua koskevaa sääntelyä. Koronapassin käyttöä koskevaa sääntelyä tarkennettaisiin kohdentamalla käyttö koskemaan yleisötilaisuuden ja tilan aukioloaikoja.

Esityksessä ehdotetaan myös jatkettavaksi 30.6.2022 saakka liikenteen palveluista annetun lain säännöstä aikataulu- ja reittitiedoista ilmoittamisesta covid-19-epidemian aikana. 

Lisätiedot:

hallitusneuvos Liisa Katajamäki, STM, [email protected]
lakimies Maija Neva, STM, [email protected]
hallitusneuvos Silja Ruokola, LVM, [email protected] (laki liikenteen palveluista)
 

Korjaus 15.11.2021 klo 11.02: Lisätietojenantajaksi lisätty hallitusneuvos Silja Ruokola.
Korjaus 15.11.2021 klo 14.43: Korjattu Hallituksen esitysluonnos -liitteeseen rinnakkaisteksteihin 58 1 §, joka koskee yleisötilaisuuden ja tilan aukioloaikaa.

Sivun alkuun