Hyppää sisältöön
Media

Lasten ja nuorten ääni kuuluviin - etsimme parhaita ideoita lasten ja nuorten oikeuksien vahvistamiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.11.2021 12.56
Tiedote 357/2021

Lapsia ja nuoria pyydetään mukaan ideoimaan, mitä pitäisi tehdä, jotta lapsen oikeudet tunnettaisiin paremmin ja niitä noudettaisiin kaikkien lasten elämässä. Ideointikampanja on osa Suomen ensimmäisen kansallisen lapsistrategian toimeenpanoa. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii kampanjan suojelijana.

”Lasten ja nuorten äänen kuuleminen edistää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tarjoten kokemuksen siitä, että omilla ajatuksilla on merkitystä ja vaikuttavuutta. Ajassamme, jossa aivan liian moni lapsi kokee syrjäytyvänsä itseään koskevasta päätöksenteosta, on kansalliseen lapsistrategiaan kuuluva, kuulluksi tulemisen tunnetta vahvistava ideointikampanja arvokas ja tarpeellinen hanke.” toteaa kampanjan suojelija tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Lapset ja nuoret voivat jättää ideoitaan lapsistrategian verkkosivuille 19.11.-19.12.2021 välisenä aikana. Ideoita voi jättää yksin, yhdessä kavereiden tai esimerkiksi koululuokan kanssa. 

”Tärkeintä on, että ideat ovat käytännöllisiä, ne kohdistuvat lapsiin ja nuoriin yleisesti, ja ne on mahdollista toteuttaa vuoden 2022 aikana. Voimme rahoittaa vain nopeasti toteutettavia ideoita, jotka hyödyttävät lapsia ja nuoria laajasti”, kertoo lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari. 

Kaikki saadut ideat käydään läpi ja valmistellaan raadille, jonka jälkeen raati antaa ideoille oman arvionsa ja valitsee 10-12 toteuttamiskelpoista ideaa lasten ja nuorten äänestykseen. 

Äänestys järjestetään 26.1.-9.2.2022. Lapset ja nuoret pääsevät äänestämään jatkoon pääseistä ideoista, joista sitten toteutetaan 2-6 ideaa vuoden 2022 aikana. Vaalien tulos julkistetaan 14.2.2022.

Lapsistrategian toimeenpanosuunnitelma sisältää 30 erilaista toimenpidettä, joilla lapsen oikeuksia vahvistetaan Suomessa. Toimeenpanosuunnitelman toimenpiteet lisäävät esimerkiksi lapsen osallisuutta ja lapsen oikeutta tietoon.

Osallisuuskampanjan raatilaiset:
Johanna Laisaari, Kansallinen lapsistrategia (pj.)
Eero Löytömäki, Allianssi    
Elina Pekkarinen, Lapsiasiavaltuutettu
Tuomas Kurttila, Helsingin ensikoti
Hanna Tulensalo, Arjesta voimaa –hanke (Pelastakaa Lapset)
Onni Westlund, Pesäpuu
Johanna Olli, Turun yliopisto
Janette Grönfors, Romaniasiain neuvottelukunta
Sanna Valtonen, Turvapaikanhakijoiden tuki
Christina Gestrin, Folktinget
Lotte Telakivi, Seta
Anni-Sofia Niittyvuopio, Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto

Lisätietoja

Johanna Laisaari, kansallisen lapsistrategian pääsihteeri, [email protected], 029 516 1177 
Laura Saarinen, kansallisen lapsistrategian asiantuntija, [email protected],  029 516 3352

Sivun alkuun