Hyppää sisältöön
Media

Kuntien sote-ulkoistusten ja investointien rajoittamista jatketaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2018 13.25
Tiedote 177/2018

Hallitus esittää, että niin sanotun rajoituslain voimassaoloa jatketaan vuoden 2022 loppuun asti. Lailla rajoitetaan kuntien sote-palvelujen ulkoistuksia ja investointeja. Myös sote-palvelujen yhteistoiminta-alueita koskevan Paras-puitelain velvoitteita jatkettaisiin vuoden 2020 loppuun.

Kuntien ja kuntayhtymien päätösvaltaa sosiaali- ja terveyspalveluissa on rajoitettu laeilla maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun aikana.

Ns. rajoituslaki edellyttää, että kuntien ja kuntayhtymien pitkäaikaisissa sote-palvelujen ulkoistussopimuksissa on irtisanomisehto, jos sopimus on voimassa vuoden 2020 jälkeen. Irtisanomisehto on kirjattava, jos sopimuksen ennakoitu vuotuinen arvo ylittää 30 prosenttia kunnan tai kuntayhtymän sosiaali- ja terveydenhuollon vuosittaisista menoista.

Lisäksi laki rajoittaa rakennusten pitkäaikaisia käyttöoikeussopimuksia sekä merkittäviä sosiaali- ja terveydenhuollon investointeja, joiden arvonlisäverottomat kokonaiskustannukset ylittävät viisi miljoonaa euroa.

Ns. Paras-laki puolestaan velvoittaa kunnat järjestämään sote-palvelut riittävällä, vähintään noin 20 000 asukkaan väestöpohjalla. Tätä velvoitetta on jatkettu lailla, jonka tarkoituksena on estää yhteistoiminta-alueiden purkaminen.

Hallitus esittää, että molempien lakien voimassaoloa jatketaan maakunta- ja sote-uudistuksen voimaantulon siirtymisen vuoksi.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Maria Porko, STM, p. 0295 163 417, [email protected]
ylijohtaja, osastopäällikkö Kirsi Varhila, STM, p. 02951 63338, [email protected] (soittopyynnöt tekstiviestillä)

Sivun alkuun