Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Opiskeluterveydenhuollon palvelut 1.1.2021 alkaen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.11.2020 13.35
Uutinen

Opiskeluterveydenhuollon palvelujen järjestäminen muuttuu 1.1.2021 alkaen, kun laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta tulee voimaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on koostanut kuntainfoon merkittävimmät muutokset ja huomioon otettavat asiat.

Uuden lain myötä ammattikorkeakouluopiskelijoiden ja yliopisto-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelut yhtenäistetään koko maassa. Kansaneläkelaitos (Kela) järjestää korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) tuottaa palvelut valtakunnallisesti. 

Toisen asteen opiskelijoiden (lukiot ja ammatillinen koulutus) opiskeluterveydenhuollon palvelut järjestää ja tuottaa edelleen oppilaitoksen sijaintipaikkakunta. Palvelujen on muodostettava yhtenäinen kokonaisuus, joka edistää opiskelijan terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on keväällä 2020 julkaissut Opiskeluterveydenhuollon oppaan, joka ohjaa sekä YTHS:n että kuntien tuottaman opiskeluterveydenhuollon sisältöä.

Korkeakouluopiskelijoiden ja toisen asteen opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta sekä riittävää laatua arvioidaan ja edistetään jatkossa opiskeluterveydenhuollon neuvottelukunnassa. Neuvottelukunta on tarkoitus asettaa ensi vuonna.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat lakisääteisiä opiskelijoiden terveyspalveluita. Myös koronaepidemian aikana on välttämätöntä huolehtia opiskeluterveydenhuollon henkilöstön riittävyydestä. 

Lisätietoja 

neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, STM, puh. 02951 63389
suunnittelija Elina Ryymin, STM, puh. 02951 63173
ylilääkäri Ritva Halila, STM, puh. 02951 63420
neuvotteleva virkamies Mikko Nygård, STM, puh. 02953 42547

Sivun alkuun