Hyppää sisältöön
Media

STM ja THL tiedottavat
Koronaa esiintyy laajasti, mutta rokotteet antavat hyvän suojan vakavaa tautia vastaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2022 10.05
Tiedote 66/2022

Koronavirusta kiertää väestössä edelleen laajasti. Rokotteet suojaavat kuitenkin edelleen hyvin vakavaa tautia vastaan. Riskiryhmäläisten ja yli 60-vuotiaiden on erityisen tärkeää ottaa kaikki kolme rokoteannosta. Rajoitusten keventyessä korostuvat ihmisten omaehtoiset toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli sunnuntaina 6.3. yhteensä 353 koronapotilasta. Potilaiden määrä on pysytellyt korkealla tasolla vuodenvaihteesta 2021–2022 saakka. Teho-osastoilla oli 6.3. 39 potilasta, kun 27.2. määrä oli 41. Viikolla 9 teho-osastoille tuli 41 uutta covid-19-potilasta, kun edellisellä viikolla määrä oli 38. Osa raportoiduista potilaista on sairaalahoidossa ensisijaisesti muun syyn kuin koronan vuoksi.

Arvioitu tehollinen tartuttavuusluku on 0,80–0,95 (90 % todennäköisyysväli). Luku on laskenut viime viikosta, jolloin se oli 0,85–1,05 (90% todennäköisyysväli) eli sama kuin sitä edellisellä viikolla. Tehollisen tartuttavuusluvun arvio perustuu erikoissairaanhoidon koronatapauksiin.
Raportoitu koronatapausten määrä on puutteellinen kahden viime viikon ajalta, koska Tartuntatautirekisterin tietokantayhteyksissä on ollut teknisiä häiriöitä. Häiriö heijastuu myös erikoissairaanhoidossa olevien koronapotilaiden raportoituun määrään. Häiriötä korjataan parhaillaan.

Koronaviruksen perimän kokonaismäärä Suomen jätevesissä on edelleen korkealla tasolla. Koronavirusjäämien määrän kehityssuunta ei ole laskussa yhdelläkään paikkakunnalla eli myös Espoon ja Helsingin aiempi laskusuunta on tasoittunut. Koronavirusta erittyy vielä taudin jälkeenkin, joten epidemian taittuminen saattaa näkyä jätevesiseurannassa viiveellä. Nämä tulokset näkyvät jätevesiseurannan viikkoraportissa, joka julkaistaan perjantaina klo 12.00 THL:n verkkosivuilla.

30 vuorokauden sisällä positiivisesta koronatestituloksesta tapahtuneita kuolemia oli sunnuntaihin 6.3.2022 mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 2 571. Viimeisen kahden kalenteriviikon aikana (21.2.–6.3.) menehtyneitä on kirjattu 294, kun edeltävän kahden viikon vastaava luku oli yhteensä 152 menehtynyttä. Osana epidemian tilannekuvaa THL on seurannut kuukauden sisällä koronadiagnoosista raportoitujen kuolemantapauksien määrää. THL selvittää parhaillaan niiden menehtyneiden määrää, joilla pääasiallinen kuolinsyy ei kuitenkaan liity todettuun koronainfektioon.

Rokotukset suojaavat vakavalta koronataudilta edelleen hyvin. Kolmansien annosten ottaminen on erityisen tärkeää riskiryhmille ja 60 vuotta täyttäneille. Kolmansia annoksia suositellaan vastedes myös 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville. Suomessa 9.3.2022 mennessä 18 vuotta täyttäneistä 86,3 prosenttia on saanut vähintään kaksi ja 61,4 prosenttia kolme rokoteannosta. Valtakunnallisesti rokottautuminen on hidastunut selvästi. 

Epidemiaa torjutaan paikallisin ja alueellisin kohdennetuin toimin. Rajoitusten keventyessä korostuvat ihmisten omaehtoiset toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi, kontaktien välttäminen sairaana, kotitestaus ja mahdollisimman korkea rokotuskattavuus.  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koostanut keskeiset koronaepidemian seurantatiedot verkkosivuilleen.

Lisätietoja

johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM, [email protected]

johtaja Mika Salminen, THL, [email protected]

johtava asiantuntija Mia Kontio, THL, [email protected] 

o    Hybridistrategian seurantaraportit (THL)
o    Covid-19-rokotusten edistyminen (THL)
o    Tilannekatsaus koronaviruksesta (THL)
o    Koronaepidemia: alueiden tilanne, suositukset ja rajoitukset (THL)
o    Koronatapaukset, sairaalahoidon tilanne ja kuolemat (THL)
o    Koronaviruksen jätevesiseurannan viikkoraportti (THL)
o    Koronavirus lukuina (HUS)
o    COVID-19-epidemian hillinnän hybridistrategian linjaukset vuonna 2022
o    Koronaepidemian vaikutukset hyvinvointiin, palveluihin ja talouteen (THL)
o    Tehohoidon tilannekuva: COVID-19 teho-osastoilla (Kuopion yliopistollinen sairaala)
 

Sivun alkuun