Hyppää sisältöön
Media

Kansalliset suositukset istumisen vähentämiseen korostavat aktiivisia valintoja

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.6.2015 10.00
Tiedote 114/2015

Istumisen aiheuttamat haitat vähenevät helposti välttämällä istumista ja paikallaan oloa aina kun voi, kulkemalla paikasta toiseen seisten, kävellen tai pyöräillen ja pyrkimällä vaihtelemaan asentoja päivän mittaan. Aikuisten esimerkki on tärkeä, sillä istumisen haittoja pitäisi ehkäistä ennalta jo lapsuudessa. Näin todetaan 17. kesäkuuta julkaistuissa sosiaali- ja terveysministeriön kansallisissa suosituksissa istumisen haittojen vähentämiseen.

Suosituksissa annetaan käytännönläheisiä neuvoja istumisen vähentämiseen eri-ikäisille ihmisille, päiväkodeille, kouluille, työpaikoille sekä iäkkäiden kotihoitoon ja palvelutaloihin. Opetusalan ja sosiaali- ja terveysalan henkilöstö on avainasemassa kannustettaessa ihmisiä aktiivisiin valintoihin.

Oman arjen muuttamisen lisäksi istumisen haittojen vähentämiseksi tarvitaan muutoksia koko yhteiskunnassa. Arjen aktiivisuutta lisäävät ratkaisut olisi otettava entistä paremmin huomioon kaupunkisuunnittelussa ja rakentamisessa, leikki-, opiskelu- ja työympäristöjen sekä kalusteiden ja sisustuksen suunnittelussa ja eri alojen ammattilaisten koulutuksessa. Vaikutuksia olisi myös esimerkiksi televisio-ohjelmien ja pelien kehittämisellä aktiivisuutta suosiviksi.

Aikuiset suomalaiset istuvat, makaavat tai seisovat paikoillaan yli kolme neljäsosaa valveillaoloajastaan, nuoret ja lapset lähes saman verran. Istuminen on haitaksi erityisesti tuki- ja liikuntaelimistölle sekä sydämelle ja verenkierrolle. Paljon istuvalle kertyy helposti ylipainoa ja unen ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöt ovat yleisiä. Säännöllinenkään vapaa-ajan liikunta ei ehkäise runsaan päivittäisen istumisen aiheuttamia terveyshaittoja.

Suosituksissa korostetaan sitä, että istumisen vähentämiseksi tarvitaan hallinnonalojen rajat ylittävää yhteistyötä ja päätöksiä, joilla edistetään ihmisten fyysistä aktiivisuutta. Päiväkoteihin, kouluihin, työpaikoille ja laitoksiin on luotava fyysisesti aktiivinen toimintakulttuuri.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Mari Miettinen, STM, p. 02951 63333, [email protected]
Johtaja Tommi Vasankari, UKK-instituutti, 03 2829 201, [email protected]

Linkki julkaisuun

Muualla verkossa:

Sivun alkuun