Hyppää sisältöön
Media

Inhaloitavien lääkkeiden aloitus- ja käyttöpakkaukset samaan viitehintaryhmään

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2023 10.08
Tiedote 2/2023

Astman ja keuhkoahtaumataudin hoidossa käytettävien inhaloitavien lääkevalmisteiden aloitus- ja käyttöpakkauskoot sisällytetään jatkossa samaan viitehintaryhmään. 

Sosiaali- ja terveysministeriön asetusta sovelletaan lääkkeiden viitehintaryhmää muodostettaessa. Uudessa asetuksessa määritellään kootusti, milloin lääkevalmisteiden pakkauskoot ovat toisiaan läheisesti vastaavia ja samaan viitehintaryhmään sisällytettäviä. 

Vuoden 2023 alusta alkaen astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävien inhaloitavien lääkevalmisteiden vaihtokelpoisuuden kriteerejä on muutettu siten, että nämä valmisteet tulevat aiempaa useammin apteekkivaihdon piiriin. Asetuksella pakkauskokojen vastaavuudesta voidaan helpottaa apteekkien ja lääkärien työtä, tukea potilaiden turvallista lääkkeiden käyttöä sekä helpottaa lääkekorvausten suorakorvausten toimeenpanon valvontaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön antama asetus on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä yhteistyössä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ja Kansaneläkelaitoksen kanssa. 

Asetus tulee voimaan 1.2.2023.

Lisätietoa: 

neuvotteleva virkamies Kirsi Päivänsalo, [email protected]
johtava proviisori Ulla Kurkijärvi, Lääkkeiden hintalautakunta, p. 0295 163 436, [email protected]

Sivun alkuun