Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Iäkkäiden henkilöiden palvelun kokonaisuuden uudistaminen etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.5.2020 14.14
Tiedote 121

Iäkkäiden henkilöiden palvelujen uudistamistyöryhmä on saanut raporttinsa valmiiksi. Raportti lähetetään lausuntokierrokselle toukokuun aikana.

Hallitus on linjannut, että iäkkäiden henkilöiden palvelut uudistetaan kahdessa vaiheessa. 

Iäkkäiden palvelujen uudistamistyöryhmä valmisteli työnsä ensimmäisessä vaiheessa säädösmuutosehdotukset ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksesta ja ns. RAI-arviointijärjestelmän käyttöönotosta (toimintakyvyn ja palvelutarpeen arviointijärjestelmä, Resident Assessment Instrument). 

Ensimmäisen vaiheen uudistustyötä koskeva hallituksen esitys on eduskunnan käsiteltävänä. Lisäksi työryhmä valmisteli uudistetun iäkkäiden palvelujen laatusuosituksen sekä teki ehdotuksen poikkihallinnollisen ikäohjelman jatkovalmistelusta.

Uudistustyön toisessa vaiheessa työryhmä keskittyi monimuotoisen asumisen ja palvelujen kehittämiseen, kotiin annettavien palvelujen riittävyyden ja laadun parantamiseen sekä palvelujen seurannan tehostamiseen. 

Työryhmä pitää tärkeänä edistää iäkkäiden henkilöiden mahdollisuutta elää ja asua turvallisesti heille soveliaissa monimuotoisissa asumisympäristöissä. Iäkkäiden henkilöiden on myös saatava yksilöllisiä tarpeitaan vastaavia palveluja. Erityisesti kotiin annettavien palvelujen laatua ja saatavuutta on parannettava.

Työryhmän ehdotukset antavat pohjan hallitusohjelman mukaiselle iäkkäiden palvelujen kokonaisuuden uudistamisen jatkamiselle.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Jaana Huhta, STM, [email protected]
Johtaja Taru Koivisto, STM, [email protected] 
Neuvotteleva virkamies Satu Karppanen, [email protected] (25.5.2020 jälkeen)

Sivun alkuun