Hyppää sisältöön
Media

HPV-rokote tulee kansalliseen rokotusohjelmaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2013 8.16
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt liittää HPV-rokotteen kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotehankintaa koskeva tarjouskilpailu päättyi huhtikuun lopussa. STM teki hankintapäätöksen toukokuun alussa. Näillä näkymin Cervarix-rokote saadaan Suomeen tulevan syksyn aikana, jolloin rokotukset voidaan aloittaa marraskuussa 2013.

HPV-rokote ehkäisee HPV-virustartuntaa ja sen aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita. Rokote tarjotaan kouluissa kaikille 11-12-vuotiaille tytöille. Ensimmäisenä rokotusohjelmakautena rokotus on tarkoitus antaa myös 13-15-vuotiaille tytöille. Rokottaminen aloitetaan vanhimmasta ikäluokasta, jotta he ehtivät saada koko rokotussarjan ennen peruskoulun päättymistä. HPV-rokotussarja koostuu kolmesta pistoksesta. Toinen rokotuskerta on kuukauden ja kolmas kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Mikäli rokottamisen aloittamista jouduttaisiin lykkäämään rokotteen saatavuusongelmien vuoksi, sosiaali- ja terveysministeriö huolehtii siitä, että rokotuksen saavat samat ikäluokat kuin alun perin on suunniteltu. Tämä tarkoittaisi sitä, että rokotteen saisivat myös peruskoulun mahdollisesti jo päättäneet vuonna 1998 syntyneet tytöt.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottaa rokotusohjelman käytännön järjestelyistä.

Lisätietoja

ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen, p. 02951 63324
ylilääkäri Taneli Puumalainen, p. 02951 63145Muualla palvelussamme

Rokotukset

Muualla verkossa

Kansallinen rokotusohjelma 

Sivun alkuun