Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU:n tuomioistuimen julkisasiamiehen kannanotto Suomen alkoholilaista

Sosiaali- ja terveysministeriö 9.7.2015 11.42
Tiedote 128

EU:n tuomioistuimen julkisasiamiehen mukaan Suomen alkoholijuomien kaupallista maahantuontia koskeva vähittäismyyntilupa on EU-oikeuden mukainen. Julkisasiamies on 9. heinäkuuta antanut kannanottonsa Helsingin hovioikeuden tekemään ennakkoratkaisupyyntöön.

Ennakkoratkaisupyynnöllä halutaan selvittää, ovatko suomalainen juomapakkausverojärjestelmä ja alkoholilain edellyttämä alkoholijuomien kaupallista maahantuontia koskeva vähittäismyyntilupa EU-oikeuden mukaisia.

Ennakkoratkaisupyynnön taustalla on oikeudenkäynti erästä virolaista yritystä vastaan. Suomalaiset ovat voineet tilata yrityksen verkkosivuilta alkoholiljuomia, jotka yrittäjä on pakannut omaan autoonsa ja kuljettanut Suomeen suoraan asiakkaille maksamatta mitään veroja. EU:n ja Suomen valmisteverolainsäädännön mukaan Suomeen tilatuista alkoholijuomista on maksettava Suomen alkoholiverot. Lisäksi Suomen alkoholilaki kieltää ulkomailta tapahtuvan alkoholijuomien verkkokaupan ja muun etämyynnin, jos myyjä huolehtii kuljetuksesta Suomeen kuljetusliikkeen avulla tai jos myyjä kuljettaa juomat Suomeen itse.

Julkisasiamies pitää tärkeänä että Suomen ulkopuolelta ostettujen alkoholijuomien omistusoikeus siirtyy ostajalle Suomen rajojen ulkopuolella, jotta ei syntyisi Alkolle rinnakkaista myyntikanavaa. Tästä syystä on tärkeää, että alkoholijuomien kuljetus on selvästi erillään myyjän toiminnasta.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotuksen mukaan EU-säädökset eivät ole esteenä suomalaiselle juomapakkausverojärjestelmälle.  Lisäksi Suomen alkoholilain mukainen Alkon vähittäismyyntimonopoli ei ole EU-säädösten vastainen, kunhan monopolin rakenne ja toiminta järjestetään siten, että jäsenvaltioiden kansalaisten syrjintä tavaroiden hankintaa tai myyntiä koskevissa ehdoissa suljetaan pois. Toisista jäsenvaltioista tuotavien tavaroiden kauppaa ei saa kohdella oikeudellisesti tai tosiasiallisesti epäedullisemmin kuin kotimaisten tavaroiden kauppaa, minkä todentaminen on kansallisen tuomioistuimen tehtävä.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus on itsenäinen kannanotto unionin oikeuden oikeasta tulkinnasta eikä se sido unionin tuomioistuinta. Unionin tuomioistuimen varsinainen tuomio julistetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Tätä ennen Suomi ei ryhdy mihinkään toimenpiteisiin, mutta seuraa luonnollisesti tarkoin tilannetta.
 

Lisätietoja

johtaja Kari Paaso, p. 02951 63340, [email protected]

Julkisasiamiehen antamat ratkaisuehdotukset Tapauksen asianumero on C-198/14.

Alkoholipolitiikka (stm.fi)