Hyppää sisältöön
Media

Erikoissairaanhoidon keskittämisasetukseen muutoksia – kirurginen päivystysvalmius on turvattu eri puolilla Suomea

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.1.2021 13.28
Tiedote 6/2021

Valtioneuvosto on päivittänyt erikoissairaanhoidon keskittämisasetuksen. Päivittämisen tavoitteena on ollut varmistaa kirurginen päivystysvalmius eri puolilla Suomea tinkimättä kuitenkaan laadusta, vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta. Samalla on pyritty edistämään alueellisen työnjaon toteutumista. 

Keskussairaaloissa voidaan tehdä jatkossa vaativampia kirurgisia leikkauksia ja erityisvastuualueilla voidaan osin sopia tiettyjen leikkausten sairaalakohtaisten lukumäärien alittamisesta, jos edellytykset muutoin täyttyvät.

Asetusmuutoksen myötä tiettyjen syöpätyyppien leikkaushoidot on poistettu yliopistosairaaloihin keskitettävän erikoissairaanhoidon listalta. Niitä voi jatkossa tehdä tietyin edellytyksin myös keskussairaaloissa. 

Asetuksessa määritellyt sairaalakohtaiset leikkausten lukumäärät voidaan alittaa tekonivelkirurgiassa, selkäkirurgiassa sekä rinta-, peräsuoli-, paksusuoli- ja munuaissyövän leikkauksissa, jos se on tarpeen etäisyyksien ja väestön palvelutarpeen vuoksi. Asiasta on tuolloin sovittava erityisvastuualueen erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa. Riittävä ympärivuorokautinen päivystys sekä laatu, potilasturvallisuus, osaaminen ja hoidon kokonaisuus tulee varmistaa yhteistyössä yliopistosairaalan kanssa.

Keskittämisasetuksessa luetellaan myös ne tehtävät, jotka keskitetään vain yliopistosairaaloihin. 

Asetusmuutoksella vahvistetaan lisäksi Vaasan sairaanhoitopiirille asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämisen ja suunnittelun kansallisen yhteensovittamisen tehtävät.

Asetus tulee voimaan 15.1.2021.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä, p. 0295 163 014
 

Sivun alkuun