Hyppää sisältöön
Media

Tupakkalakia tiukennettiin – Logot poistuvat tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden pakkauksista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.4.2022 14.18
Tiedote 102/2022
tupakka-aski

Tupakkalakia tiukennettiin 13.4.2022. Brändi-ilmeet ja logot poistuvat tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja täyttösäiliöiden vähittäismyyntipakkauksista. Tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta erityisesti nuorten silmissä. Valtioneuvosto esitti muutoksia, ja tasavallan presidentti vahvisti ne.

Tupakkalain muutokset astuvat voimaan 1.5.2022 lukuun ottamatta pakkausten yhdenmukaisuutta koskevaa sääntelyä, joka tulee voimaan 1.5.2023. Pakkausten ja tuotteiden ulkoasua koskevista teknisistä yksityiskohdista säädetään erikseen asetuksella. 

Tunnusomaisten tuoksujen ja makujen kieltoa laajennetaan

Savukkeiden, kääretupakan ja sähkösavukkeiden nesteiden tunnusomaiset tuoksut ja maut kiellettiin jo vuonna 2016, jolloin toteutettiin tupakkalain kokonaisuudistus. Tyypillisiä tupakkatuotteiden tunnusomaisia makuja ovat muun muassa suklaa, mansikka ja mentoli, jotka saadaan aikaan lisäaineilla. 

Nyt kieltoa laajennettiin koskemaan myös sellaisia tuotteita, joilla kuluttajat voivat itse muuttaa tupakkatuotteiden makua. Tällaisia ovat esimerkiksi makukortit, jotka kuluttaja voi laittaa savukeaskin sisään makua muuttamaan. Kielto astuu voimaan 1.5., jonka jälkeen uusia tuotteita ei saa enää toimittaa markkinoille. Kaupoissa ja varastoissa jo olevia tuotteita saa kuitenkin myydä 30.4.2023 saakka.

Tupakointi kielletään leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla

Tupakointi kielletään leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Yleisillä uimarannoilla kielto on voimassa aina toukokuun alusta syyskuun loppuun. Muutoksilla suojataan erityisesti pieniä lapsia passiivisen tupakoinnin haitoilta. Lisäksi halutaan vähentää tupakoinnista aiheutuvaa roskaantumista ja ympäristöhaittoja.

Tupakkalaissa tarkoitettuja tuotteita valmistavien ja maahantuovien tahojen on jatkossa maksettava Valviralle (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) vuotuinen valvontamaksu, joka perustuu tuotteiden myyntimääriin. Saaduilla tuloilla tehostetaan tuotevalvontaa.

Tupakkalain muutoksilla toteutetaan Sanna Marinin hallitusohjelmaa, jonka yhtenä tavoitteena on vähentää riippuvuuksia ja tupakointia. Työtä jatketaan tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmässä, joka aloitti tämän vuoden helmikuussa ja antaa ehdotuksensa vuoden 2023 alussa.  

Lisätietoja:

lakimies Laura Terho, p. 0295 163 550 
erityisasiantuntija Jaana Markkula, p. 0295 163 639 (yleinen tupakkapolitiikka) 

[email protected]
 

Sivun alkuun