Hyppää sisältöön
Media

STM mukana digitaalisen terveydenhuollon huipputapahtumassa HIMSS & Health 2.0:ssa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.6.2019 9.35
Uutinen

Digitaalisen terveydenhuollon ja terveysteknologian vaikuttajat kokoontuvat Helsinkiin 11.-13.6. kansainväliseen HIMSS & Health 2.0 -konferenssiin. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee pitää keynote-puheenvuoron tapahtuman virallisissa avajaisissa tänään.

”Suomi on jo vuosikymmenien ajan ollut digitaalisen terveydenhuollon edelläkävijä”, toteaa Sillanaukee. ”HIMSS & Health 2.0 -tapahtuman saaminen Suomeen on merkittävä tunnustus tälle uraauurtavalle työlle. Samalla konferenssi on alan toimijoille ainutlaatuinen mahdollisuus verkostoitua ja edistää kansainvälistä yhteistyötä”, hän jatkaa.

Sosiaali- ja terveysalan viranomaiset ovat STM:n johdolla mukana tapahtumassa tuomassa esille Kanta-palveluja, sosiaali- ja terveystietojen toisiokäytön mahdollistavaa lainsäädäntöä sekä tekoälyn ja robotiikan hyödyntämistä terveyspalveluissa.

Data on toimivien palvelujen kulmakivi

Suomessa on poikkeuksellisen kattavat ja laadukkaat sosiaali- ja terveysalan tietovarannot. Potilasdata on lähes 100 prosenttisesti sähköisessä muodossa, mikä mahdollistaa ajantasaisen tiedon ja nykyaikaiset työvälineet kansalaiselle ja ammattilaiselle.

Sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä säädetty laki (toisiolaki) mahdollistaa rekisteritiedon tehokkaamman hyödyntämisen ja luo entistä paremmat edellytykset tutkimus- ja innovaatiotoiminnalle, joka liittyy kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin, sairauksien ehkäisyyn ja uusien hoitomenetelmien kehittämiseen. Lain toimeenpanoa varten perustettava uusi viranomainen, Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen Findata, varmistaa sosiaali- ja terveystietojen eettisesti kestävän ja tietoturvallisen käytön.

Datan hyödyntäminen väestön terveyden ja sote-palvelujen kehittämiseksi on yksi HIMSS & Health 2.0 -konferenssin pääteemoja ja sote-tietojen toisiokäytön mahdollistava lainsäädäntö on laajasti esillä tapahtumassa.

”Kattavat rekisteritiedot ovat olennainen perusta palvelujärjestelmän kehittämisessä”, Sillanaukee korostaa. ”Mitä enemmän tiedämme väestön terveydestä ja palvelujen käytöstä, sitä parempia päätöksiä ja palveluja pystymme tekemään ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseksi.”

Robotiikan ja tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet auttavat osaltaan turvaamaan korkeatasoiset palvelut. Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka -ohjelma (Hyteairo) esittelee HIMSS-tapahtumassa terveysteknologiasovelluksia, jotka auttavat ikääntyviä asumaan itsenäisesti ja turvallisesti kodeissaan.

Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen Findata, Kanta-palvelut ja Hyteairo-ohjelma ovat esillä HIMSS & Health 2.0 -konferenssin näyttelyalueella sosiaali- ja terveysministeriön osastolla 6a40.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Jukka Lähesmaa, STM, p. 029 516 139, [email protected]

Sivun alkuun