Hyppää sisältöön
Media

Sosiaali- ja terveysministeriö päätti tiettyjen velvoitevarastoitujen lääkkeiden käytöstä erityistilanteessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.1.2021 15.00
Tiedote 23/2021

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että tiettyjen immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden velvoitevarastot saavat alittaa normaalin kuuden (6) kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavan määrän. Velvoitevarastoon kuuluvia lääkevalmisteita tulee jatkossa käyttää vain sellaisissa tilanteissa, joissa lääkevalmisteiden hyväksyttyihin käyttöaiheisiin ei ole käytettävissä vaihtoehtoisia lääkevalmisteita tai muita hoitomuotoja. 

Ihmisen normaalia immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden valmistuksessa tarvitaan veriplasmaa, jonka saatavuudessa on ollut ongelmia jo pidempään. Koronapandemia on heikentänyt saatavuutta entisestään, mikä aiheuttaa haasteita plasmaperäisten lääkevalmisteiden tuotantoon globaalisti.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä varmistetaan immunoglobuliinia sisältävien lääkevalmisteiden riittävyys haasteellisemman saatavuustilanteen aikana potilaille, jotka ensisijaisesti tarvitsevat lääkettä Suomessa. Osaan lääkevalmisteiden käyttöaiheista on mahdollista käyttää muita lääkevalmisteita ja hoitomuotoja. Hoitava lääkäri arvioi käytettävän hoitomuodon kunkin potilaan kohdalla. 

Päätös tulee voimaan 1.2.2021. Lääkevalmisteiden velvoitevarastojen suuruuden tulee olla lääkkeiden velvoitevarastoinnista annetun lain mukaisia viimeistään 31.1.2022. 

Lääkevalmisteet, joita päätös koskee, voi tarkistaa täältä.

Lisätietoja: 

Tuija Metsävainio, hallitussihteeri, p. 0295 163 449
Ulla Närhi, neuvotteleva virkamies, p. 0295 163 619

Sivun alkuun