Hyppää sisältöön
Media

Romanien elinolot ja asema Pohjoismaissa näkyväksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2016 11.14
Uutinen

Pohjoismainen romanipoliittinen seminaari kerää noin 60 pohjoismaalaista romaniasiantuntijaa Helsinkiin torstaina 16. kesäkuuta. Seminaarin teemana on romanien osallistaminen heitä itseään koskevaan päätöksentekoon.

Seminaarin tavoitteena on tehdä näkyväksi romanien elinoloja ja asemaa Pohjoismaissa ja kehittää viranomaisten ja romaniväestön yhteistyötä. Seminaarissa vaihdetaan myös kokemuksia romaneihin kohdistuvasta syrjinnästä sekä tehokkaista romanipoliittisista toimenpiteistä eri Pohjoismaiden kesken.

Romanit ovat Euroopan suurin vähemmistöryhmä. Suomessa romaneja asuu noin 11 000, Ruotsissa 50 000 ja Norjassa 500-700. Pohjoismaissa asuvat romanit ovat yhdenvertaisia muiden kansalaisten kanssa ja heitä koskevat samat yhteiskunnan järjestelmät kuin valtaväestöäkin.

Romaneilla on usein muuta väestöä heikommat elinolosuhteet. Romaniväestön elinolosuhteita tulee parantaa olemassa olevalla palvelujärjestelmällä. Elinolosuhteiden kehittämiseksi on sekä tunnistettava että tehtävä näkyväksi eri elämäntilanteessa olevia romaneita kuten lapsia, nuoria, vanhuksia ja vammaisia. Pitkäaikainen kokemus näyttää, että parannuksia esimerkiksi romanien koulutustasoon on saatu vasta kun romanit itse on otettu mukaan kehittämään ja viemään asioita eteenpäin.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan järjestyksessä toista romanipoliittista ohjelmaa vuosille 2018–2020. Valmistelu tehdään tiiviissä yhteistyössä romaniväestön kanssa.

Myös liikkuvien EU-kansalaisten asemaa käsitellään romaniseminaarissa. On suuri tarve vaihtaa kokemuksia parhaista toimintatavoista, jotka koskevat sekä väliaikaisesti Pohjoismaihin tulevia romaneja että pysyvästi maihin asumaan jääviä. Esimerkiksi Suomessa jälkimmäisestä ryhmästä on vielä varsin vähän kokemusta.

Pohjoismainen romaniseminaari on osa Suomen puheenjohtajuusvuotta 2016 Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Seminaarin järjestää sosiaali- ja terveysministeriö yhdessä Romaniasiain neuvottelukunnan kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Romaniasiain neuvottelukunta perustettiin valtioneuvoston yhteyteen jo 60 vuotta sitten. Neuvottelukunnan tehtävänä on muun muassa edistää romaniväestön yhteiskunnallisia osallistumismahdollisuuksia, yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää. Neuvottelukunta on myös romaaniväestön ja viranomaisten yhteistyö- ja asiantuntijaelin.

Korjattu 20.6. romanien määrä Norjassa.

Lisätietoja:
Sarita Friman-Korpela, neuvotteleva virkamies, p. 02951 63349
Viveca Arrhenius, sosiaalineuvos, p. 02951 63286      

STM:n verkkosivuilla
Romanipolitiikka

Romaniasiain neuvottelukunta

Sivun alkuun