Hyppää sisältöön
Media

Parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkkeiden myyntiä rajoitetaan saatavuuden ja riittävyyden varmistamiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.8.2020 12.34
Tiedote 185/2020

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta. Rajoitukset tulevat voimaan 18.8.2020 ja ne ovat voimassa 15.1.2021 saakka.

Parasetamoli on laajasti käytetty kipu- ja kuumelääke. Deksametasonia käytetään esimerkiksi rauhoittamaan tulehdusta. 

Lääkemääräystä edellyttäviä parasetamolia tai deksametasonia sisältäviä lääkevalmisteita saa yhdellä ostokerralla myydä tai luovuttaa kulutukseen enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. 

Parasetamolia sisältävien itsehoitolääkkeiden kertaoston määrä rajoitetaan suurimpaan hyväksyttyyn itsehoitopakkauksen lääkemäärään. Deksametasoni on vain reseptillä myytävä lääke.

Lääkevalmisteiden saatavuus on pysynyt Suomessa varsin hyvällä tasolla. Nyt tehdyillä rajoituspäätöksillä pyritään koronapandemian jatkuessa turvaamaan lääkevalmisteiden saatavuus ja varautumaan mahdolliseen parasetamolin ja deksametasonin globaalin kysynnän kasvuun. Rajoitustoimilla voidaan varmistaa lääkkeiden yhdenvertainen saatavuus ja riittävyys koko Suomessa.

Koronavirusepidemiasta johtuen lääkelakiin tehtiin muutoksia, joiden mukaan sosiaali- ja terveysministeriö voi tarvittaessa määräaikaisesti rajoittaa tai kohdentaa lääkevalmisteen myyntiä lääkkeiden saatavuuden ja riittävyyden turvaamiseksi. Lakimuutokset tulivat voimaan 13.7.2020.

Lisätietoja: 

erityisasiantuntija Noora Oinonen, p. 0295 163 164, [email protected]
neuvotteleva virkamies Ulla Närhi, p. 0295 163 619, [email protected]

Sivun alkuun