Hyppää sisältöön
Media

Neuvottelukunta tukemaan elinluovutustoiminnan kehittämistä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2016 15.23
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut elinluovutustoiminnan neuvottelukunnan kehittämään ja seuraamaan elinluovutustoimintaa Suomessa. Tavoitteena on tehostaa elinluovutustoimintaa, jotta tulevaisuudessa kaikki mahdolliset elinluovuttajat voidaan tunnistaa ja ottaa tehohoitoon.

Tavoitteena on myös, että omaisten hyvään kohtaamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Lisäksi neuvottelukunta edistää sitä, että elinluovuttajien hoitoon liittyvä osaaminen ja resurssit ovat riittävät.

Elinluovutustoiminnan tehostamisesta hyötyvät sekä elinsiirtoa odottavat potilaat että toimintaa rahoittavat kunnat. Munuaissiirto on sekä ennusteen että elämänlaadun kannalta paras munuaistaudin loppuvaiheen hoito. Hyvin toimiva munuaissiirre myös säästää yhteiskunnan varoja arviolta puoli miljoonaa euroa dialyysihoidon kustannuksiin verrattuna.

Neuvottelukunta tekee laaja-alaista yhteistyötä elinluovutus- ja elinsiirtotoiminnassa mukana olevien toimijoiden kanssa. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan elinsiirtokeskus vastaa jatkossakin elinluovutustoimintaan liittyvistä lakisääteisistä velvoitteistaan.

Elinluovutustoiminnan kansallisen neuvottelukunnan asettaminen perustuu sosiaali- ja terveysministeriön elinluovutusta ja elinsiirtoja koskevaan kansalliseen toimintasuunnitelmaan vuosille 2015–2018. Suunnitelman tavoitteena on, että kaikki sairauden ja lääketieteellisen arvion perusteella elinsiirrosta hyötyvät potilaat saavat elinsiirteen oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti. Neuvottelukunnan toimikausi on 1.2.2016 - 31.12.2018.

Lisätietoja:

ylijohtaja Kirsi Varhila, 029 516 3338 [email protected]
lääkintöneuvos Jaakko Yrjö-Koskinen, 050 3484877 [email protected]

Sivun alkuun