Hyppää sisältöön
Media

Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueiden mahdollisuus ylläpitää kahta ympärivuorokautista yhteispäivystystä turvataan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.3.2023 15.03
Tiedote

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanon ja sen lainsäädännön voimaanpanon lakiin, terveydenhuoltolakiin ja kotikuntalakiin tulee muutoksia.

Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueet voivat ylläpitää kahta ympärivuorokautisesti päivystävää yhteispäivystysyksikköä sairaaloidensa yhteydessä ilman aikarajaa ja saavat valtiolta korvausta yksiköiden ylläpitokustannuksiin. Lakimuutokset mahdollistavat Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden päivystystoiminnan jatkumisen. Eduskunta hyväksyi lakimuutokset 27.2.2023.

Valtio voi korvata kahden ympärivuorokautisen yhteispäivystysyksikön ylläpitämisestä aiheutuvia ylimääräisiä kustannuksia. Erilliskorvauksen määrä ei kuitenkaan saa ylittää 20 prosenttia koko hyvinvointialueen ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen toimintakuluista, joista on vähennetty toiminnasta saadut tulot.

Korvauksia koskevia säännöksiä sovelletaan ensimmäisen kerran vuonna 2024 syntyneisiin kustannuksiin. Korvauksia hallinnoi valtiovarainministeriö. Erilliskorvauksen saamiseksi Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueen tulee toimittaa valtiovarainministeriölle vuosittainen selvitys korvauksen määrittämiseen tarvittavista tiedoista. Valtiovarainministeriössä valmistellaan korvaukseen liittyvää asetusta.

Samassa yhteydessä edellä mainittujen muutosten kanssa tulevat voimaan säännökset, jotka koskevat hoitopaikan valintaan liittyvän lainsäädännön selkeyttämistä. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutokset 23.3.2023. Muutokset tulevat voimaan 27. maaliskuuta 2023.

Lisätietoa

hallitusneuvos Merituuli Mähkä, [email protected]

Sivun alkuun