Hyppää sisältöön
Media

Laki EU:n ja Ison-Britannian välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevien määräysten soveltamisesta voimaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.5.2022 13.33
Tiedote 135/2022

Laki EU:n ja Ison-Britannian välisen kauppa- ja yhteistyösopimuksen sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevien määräysten soveltamisesta tulee voimaan 1.6.2022. Lailla säädetään sopimusta täydentävästä kansallisesta lainsäädännöstä. Laki koskee ainoastaan sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamista henkilöiden liikkuessa Suomen ja Ison-Britannian välillä.

Ison-Britannian EU-eron jälkeen EU ja Iso-Britannia ovat sopineet lähes vastaavasta sosiaaliturvaa yhteen sovittavasta ratkaisusta kuin EU-maiden välillä. Kauppa- ja yhteistyösopimuksen sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevia määräyksiä sovelletaan, kun henkilöt liikkuvat Ison-Britannian ja EU-maiden välillä. Kauppa- ja yhteistyösopimuksen määräysten tueksi säädetään kansallisessa laissa eräistä toimivaltakysymyksistä sekä kansallisista menettelyistä.

Lain tarkoituksena on taata sosiaaliturvan yhteensovittamisen jatkuvuutta ja yhdenmukaisuutta rajat ylittävissä tilanteissa. Tarkoituksena on siis jatkaa sosiaaliturvan yhteensovittamista Suomen ja Ison-Britannian välillä mahdollisimman pitkälti kuten ennenkin. Laki turvaa siten yksilöiden sosiaaliturvaoikeuksien toteutumista.

Lisätietoja

hallitussihteeri Mira Saloheimo, [email protected]

Sivun alkuun