Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ytterst viktigt att hindra spridningen av coronaviruset

Social- och hälsovårdsministeriet
8.5.2020 18.14 | Publicerad på svenska 8.5.2020 kl. 19.50
Pressmeddelande 113/2020

Social- och hälsovårdsministeriets mål är att förhindra att coronavirusepidemin framskrider i Finland. Detta bör preciseras bland annat på grund av de felaktiga påståenden som framfördes i Helsingin Sanomat den 8 maj.

Regeringen har som mål att förhindra att viruset sprids i samhället, att trygga hälso- och sjukvårdens bärkraft och att skydda särskilt de människor som hör till riskgrupperna. De undantagsförhållanden som beror på sjukdomsläget råder fortfarande. Förordningar som utfärdas med stöd av beredskapslagen behövs för att situationen ska hållas under kontroll och för att hälso- och sjukvårdens funktionsförmåga ska kunna tryggas.

Risken för att viruset sprids är fortsatt stor. Därför avvecklas begränsningarna gradvis och utvecklingen av situationen följs noggrant. Begränsningarna kan återinföras, om sjukdomsläget kräver det.

Vi håller i allt högre grad på att övergå till principen om att testa, spåra, isolera och behandla. På så sätt bromsar vi spridningen av viruset. Samtidigt säkerställer vi att kapaciteten inom intensivvården kan tryggas under alla omständigheter.

Social- och hälsovårdsministeriet och regeringen har en enhetlig linje i coronavirusläget. 

Ytterligare information:

Kirsi Varhila, kanslichef, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]

Formuleringarna i pressmeddelandet har uppdaterats så att de motsvarar riktlinjerna i statsrådets principbeslut den 6 maj 2020.

Sivun alkuun