Hyppää sisältöön
Media

Hallitus esittää Suomen ja Japanin välisen sosiaaliturvasopimuksen hyväksymistä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.2.2021 13.49
Tiedote 40/2021

Hallitus esittää, että eduskunta hyväksyisi Japanin kanssa vuonna 2019 tehdyn sopimuksen. Määräysten perusteella muun muassa sopimusvaltioon lähetetyt työntekijät välttävät kaksinkertaiset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut.

Sopimus vaikuttaisi Suomen ja Japanin välillä liikkuneiden ja tulevaisuudessa liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan, erityisesti eläketurvaan. Sopimuksessa määrätään Suomen työeläkkeiden ja Japanin osalta Japanin eläkkeiden maksamisesta toisessa sopimusvaltiossa asuville henkilöille. Lisäksi sopimuksessa määrätään eläke-ja työttömyysvakuutukseen sovellettavasta lainsäädännöstä. Työkomennukselle lähetetyt työntekijät jäävät lähtövaltion lainsäädännön alaisuuteen, jolloin vältytään kaksinkertaisilta vakuutusmaksuilta. 

Suomeen Japanista palannut henkilö hyötyy sopimuksesta. Hän voi saada oikeuden Japanin eläkkeeseen, vaikka ei olisikaan kuulunut Japanin eläkejärjestelmään tarpeeksi pitkää vakuutuskautta saadakseen eläkkeen Japanin lain perusteella.  

Suomi on aiemmin solminut kahdenvälinen sosiaaliturvasopimuksen Euroopan ulkopuolisista maista Australian, Chilen, Israelin, Kanadan, Yhdysvaltojen, Kiinan, Etelä-Korean ja Intian kanssa.

Hallituksen esitykseen sisältyy voimaansaattamislakiehdotus. 

Lisätietoja:

johtaja Essi Rentola, p. 0295 163 155

Sivun alkuun