Hyppää sisältöön
Media

Hallitus antoi esityksen Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden yhteispäivystysten erilliskorvauksista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2023 11.45
Tiedote

Hallitus esittää, että valtio voisi myöntää Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueille erillisen korvauksen ylimääräisistä kustannuksista, joita aiheutuu kahden ympärivuorokautisen yhteispäivystysyksikön ylläpidosta. 

Täydentävä esitys liittyy eduskunnan käsittelyssä nyt olevaan hallituksen esitykseen (319/2022), jolla on tarkoitus mahdollistaa Kemin ja Savonlinnan sairaaloissa ympärivuorokautisten yhteispäivystysyksiköiden jatko ilman määräaikaa.

Valtio korvaisi ylimääräisiä kustannuksia, mikäli hyvinvointialueet kykenisivät osoittamaan, että kahden ympärivuorokautisen yhteispäivystysyksikön ylläpitäminen aiheuttaa enemmän kustannuksia verrattuna tilanteeseen, että hyvinvointialue toteuttaisi samat toiminnot yhdessä yhteispäivystysyksikössä.

Erilliskorvauksen määrä ei kuitenkaan saisi ylittää 20 prosenttia koko hyvinvointialueen ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen toimintakuluista, joista on vähennetty toiminnasta saadut tulot.

Korvauksia koskevia säännöksiä sovellettaisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2024 syntyneisiin kustannuksiin.

Valtiovarainministeriö hallinnoisi korvauksia. Erilliskorvauksen saamiseksi Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueen pitäisi toimittaa valtiovarainministeriölle vuosittain riittävä selvitys korvauksen määrittämiseen tarvittavista tiedoista.

Valtioneuvoston asetuksella voitaisiin säätää tarkemmin kustannusten korvaamisen perusteista, hyvinvointialueen selvityksestä, luovutettavista toimintaa ja taloutta koskevista tiedoista sekä korvauksen myöntämiseen liittyvistä menettelyistä.

Hallituksen esityksessä tarkoitettu korvaus ei vähennä muiden hyvinvointialueiden rahoitusta. Maksettava korvaus sisällytetään julkisen talouden suunnitelmaan erillisenä rahoituksena.

Lisätietoja

hallitusneuvos Merituuli Mähkä
lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä
[email protected]

Sivun alkuun