Hyppää sisältöön
Media

Alle 18-vuotiaiden koronarokotustodistukset eivät jatkossa vanhene perusrokotussarjan jälkeen matkustuskäytössä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2022 10.26
Tiedote 88/2022
rokotetodistus

Matkustuskäyttöön tarkoitetut EU:n koronarokotustodistukset ovat jatkossa toistaiseksi voimassa alle 18-vuotiailla, jotka ovat saaneet koko perusrokotussarjan eli tyypillisesti kaksi rokoteannosta. Täysi-ikäisten rokotustodistukset vanhenevat 270 päivän (noin yhdeksän kuukauden) päästä perusrokotussarjan viimeisen rokotteen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen rokotustodistuksen voimassaoloa ei toistaiseksi rajoiteta.

Euroopan komissio teki muutoksen asetuksellaan, joka tulee voimaan tänään. Teknisille muutoksille on varattu aikaa 6.4. asti, jonka jälkeen muutos on täysimääräisesti voimassa kaikissa jäsenvaltioissa. 

Kyseessä on EU:n digitaalinen koronatodistus, jota saatetaan tarvita matkustettaessa EU-maissa. Eri maiden koronatodistusten käytännöt ja vaatimukset rajanylitystilanteessa vaihtelevat. Ennen matkalle lähtöä on hyvä tarkistaa kohdemaan koronatilanne sekä koronatodistuksiin liittyvät vaatimukset ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus. EU-maita koskevat matkustusohjeet ja -rajoitukset on koottu Re-open EU -verkkosivustolle. Jokainen jäsenmaa määrittelee omassa lainsäädännössään, kuinka koronatodistusta kansallisesti hyödynnetään.

Lisätietoa

Kansalaiskysymykset Omakannan koronatodistuksista

Yleinen neuvonta:

  • Omakannan asiakaspalvelu: [email protected]
  • Huom. Omakannan asiakaspalvelussa ei ole mahdollista tarkistaa tai korjata henkilökohtaisia terveystietoja. Olethan näissä tapauksissa yhteydessä sinua hoitaneeseen terveydenhuollon yksikköön.

Koronatodistuksissa olevat virheet tai puutteet:

  • Terveydenhuolto: rokotteen antanut tai koronatestin ottanut organisaatio
  • Ulkomaiden todistusvaatimukset sekä laiva- ja lentoyhtiöiden todistuskäytännöt:
  • matkan kohdemaan omat korona-aiheiset verkkosivut tai laiva- ja lentoyhtiön omat verkkosivut ja asiakaspalvelukanavat
  • Re-open EU 

Median yhteydenotot

hallitussihteeri Outi Äyräs-Blumberg, [email protected], sosiaali- ja terveysministeriö
 

Sivun alkuun