Hyppää sisältöön
Media

Hedelmöityshoidon perusteet koskevat yhdenvertaisesti kaikkia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.4.2015 9.19
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa sairaanhoitopiirejä syksyllä 2014 päivitetyistä hedelmöityshoidon yhtenäisistä perusteista. Suositus päivitettiin, jotta eri ryhmät olisivat yhdenvertaisessa asemassa.

Suositus korostaa yksilöllistä harkintaa ja onnistumisen lääketieteellisiä perusteita. Hedelmöityshoitoa voidaan antaa, vaikka taustalla ei ole varsinainen hedelmättömyys. Esimerkiksi inseminaatiohoidot lahjasoluilla voivat olla perusteltuja, jos pariskunnalla tai yksilöllä ei ole omasta takaa kaikkia tarvittavia sukusoluja.

Vain lääketieteelliset syyt voivat olla este hedelmöityshoitojen antamiselle. Hoidon antamisessa ei saa syrjiä eri ryhmiä, mikä koskee myös naispareja, yksittäisiä naisia, transsukupuolisia ja HIV-positiivisia henkilöitä.

Suositusten päivittämiseen vaikuttivat muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen ja Valviran kannanotot, joiden mukaan aikaisempi suositus hedelmöityshoidon yhtenäisistä perusteista ei vastannut kaikilta osin palveluiden yhdenvertaista saatavuutta. Valvira on todennut, että osalla lapsettomuusklinikoista noudatettava käytäntö, jonka mukaan hoitoja annetaan vain avio- ja avopareille, on vastoin säädöksiä.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Timo Keistinen, p. 0295 163 385 Muualla palvelussamme

Hedelmöityshoidon yhtenäiset perusteet

Sivun alkuun