Skip to content
Government and ministries Media

Nordiska länder presenterar hälsosam livsstil och matkultur i S:t Petersburg

Ministry of Social Affairs and Health
17.9.2007 7.55
Pressmeddelande 180/2007

Den nordiska matveckan äger rum i S:t Petersburg denna vecka under temat den nordliga matdimensionen. Syftet med matveckan är att öka kännedomen om nordisk mat och matkultur i nordvästra Ryssland och i S:t Petersburg i synnerhet. Samtidigt presenteras det nordiska samarbetets möjligheter och sambandet mellan mat, välbefinnande och hälsa.

Arrangörer är Nordiska ministerrådet under ledning av Finland, forskningsinstitutet NordForsk, som lyder under ministerrådet, innovationscentret NICe och Nordiska ministerrådets kontor i S:t Petersburg. Även Finfood och Viexpo medverkar i evenemanget som pågår från måndagen den 17 september till fredagen den 21 september.

Finlands minister för nordiskt samarbete Jan Vapaavuori öppnar matveckans seminarier tisdagen den 18 september i Beloselsky-Belozersky-palatset.

Omsorgsminister Paula Risikko redogör för de nordiska ländernas insatser för främjande av hälsosam mat och livsstil vid ett seminarium onsdagen den 19 september. Enligt minister Risikko är det viktigt att föra fram hälsotänkandet inom alla politikområden, det vill säga att beakta hälsoaspekten i all verksamhet och allt beslutsfattande.

Representanter för livsmedelsindustrin i Finland, de övriga nordiska länderna och Ryssland deltar i en paneldebatt under ledning av ordföranden för Finlands livsmedelsindustriförbund Heikki Juutinen torsdagen den 20 september.

Mer än 20 personer, från ministrar till experter från såväl Ryssland som Norden, håller anföranden vid tre olika seminarier under veckan. Även Nordiska ministerrådets generalsekreterare Halldór Ásgrímsson medverkar. Drygt 30 nordiska livsmedelsföretag och -organisationer ställer ut sina produkter och annat material i Beloselsky-Belozersky-palatset under veckan och berättar om sin verksamhet för invånarna i S:t Petersburg.

Hälsa och mat spelar en stor roll i Nordiska ministerrådets nuvarande handlingsplan. Det huvudsakliga syftet är att ge alla en möjlighet till en hälsosam kost genom att erbjuda mångsidig och säker mat. Särskild vikt fästs vid barn och ungdomar för att förhindra dem att göra ohälsosamma livsval. Ett av de viktigaste målen är att förebygga övervikt genom motion.

Nordiska ministerrådet stöder även politiken för den nordliga dimensionen och har ett omfattande samarbete i nordvästra Ryssland. På kontoret i S:t Petersburg arbetar 15 personer.

Närmare upplysningar: chefen för sekretariatet för nordiskt samarbete Harri Mäki-Reinikka, tfn 040 731 2856, och biträdande chefen Kristina Pingoud, tfn 040 580 8738, utrikesministeriet, och specialmedarbetare Anna Manner-Raappana, tfn 09 1607 4157, och överinspektör Maria Waltari, tfn 09 1607 4193, social- och hälsovårdsministeriet

Back to top