Skip to content
Media

Suomi ostaa myös prepandeemista influenssa A(H1N1) -rokotetta koko väestölle

Ministry of Social Affairs and Health
Julkaisuajankohta 12.5.2009 12.00
Tiedote -

Influenssa A(H1N1) -prepandeemisten rokotteiden valmistus on alkamassa. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Huoltovarmuuskeskus ovat viime viikolla valtuuttaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemään prepandeemisten rokotteiden ostotarjouksen. Hankinnan myötä Suomessa pysyvästi asuville henkilöille voidaan tarjota ensimmäinen rokoteannos mahdollisimman varhain, mikäli H1N1-virus aiheuttaisi pandemian. Rokotteita saadaan Suomeen niiden valmistuttua noin 4-6 kuukauden kuluttua.

Rokotehankinta toteutetaan osana aiemmin tehtyä H5N1-rokotteen eli lintuinfluenssarokotteen sopimusta. Kokonaishinta on 5,2 miljoonaa euroa. Hankinnan myötä Suomella on varastossa prepandeemista rokotetta sekä H5N1- että H1N1-pandemian varalle.

Prepandeemisella rokotteella tarkoitetaan ennen pandemiaa valmistettavaa rokotetta. Se valmistetaan viruksesta, jonka uskotaan joko sellaisenaan tai muuntuneena voivan aiheuttaa pandemian. Pandemiatilanteessa virus voi olla jo muuntunut, mikä saattaa heikentää suojaavaa vaikutusta.

Suomi on jo tehnyt ostovarauksen täsmärokotteiden saamiseksi

Rokotuksia pidetään parhaana keinona torjua influenssapandemian aiheuttamia kuolemantapauksia ja vakavia sairastumisia. Riittävän suojan saamiseksi tarvitaan prepandeemisen rokotteen lisäksi ainakin yksi influenssapandemiaviruksesta valmistettu ns. täsmärokoteannos. Sosiaali- ja terveysministeriö on jo aiemmin päättänyt hankkia täsmärokotteita influenssa A(H1N1) -virukseen heti, kun sellaisia on saatavilla.

Täsmärokotetta voidaan valmistaa vasta pandemian käynnistyttyä, kun epidemiaa aiheuttavan viruksen yksityiskohtainen rakenne on tiedossa. STM on valtuuttanut THL:n tekemään täsmärokotteen ostovarauksen kahden rokotevalmistajan kanssa, jolloin rokotetta olisi saatavilla noin kuuden kuukauden kuluttua pandemian puhkeamisen jälkeen.

Lisätietoja

Erikoistutkija Rose-Marie Ölander, THL, puh. 020 610 8328
Lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, puh. (09) 160 74030
Osaston johtaja Terhi Kilpi, THL, puh. 020 610 8678
Ylijohtaja Juhani Eskola, THL, puh. 020 610 6006

 Muualla verkossa Sikainfluenssa - virallinen tietopaketti (THL)
Back to top