Suomeen tullut 4,2 miljoonaa rokoteannosta
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottavat
Suomeen on tullut tähän mennessä 4,2 miljoonaa sikainfluenssarokotetta. Viimeisin Suomeen saapunut, 1,4 miljoonan rokoteannoksen erä jaetaan kunnille tällä viikolla. Loput 1,1 miljoonaa rokotetta saapunevat lähiviikkoina.
Suomessa sikainfluenssatilanne on pysynyt rauhallisena, vaikkakin tartuntoja vielä esiintyy. Sikainfluenssaepidemian toinen aalto rantautuu Suomeen todennäköisesti viimeistään ensi syksynä. Hyvällä rokotuskattavuudella pystytään jopa estämään uuden epidemian puhkeaminen. Tähän mennessä arviolta noin kaksi miljoonaa suomalaista on jo käynyt rokotuttamassa itsensä. Sikainfluenssarokotuksen ottamista suositellaan edelleen kaikille. Varsinkin rokottamattomien riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kannattaa ottaa rokotus, vaikka käynnissä ovatkin terveen aikuisväestön rokotukset.
Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee kunnille, että rokotukset suoritettaisiin ripeästi ja joustavasti loppuun. Rokotusten erityisjärjestelyt voitaisiin siten purkaa maaliskuun loppuun mennessä ja palata terveydenhuollossa normaaliin päiväjärjestykseen. Tämänkin jälkeen rokotetta on syytä tarjota normaalisti terveydenhuollossa varsinkin aiemmin rokottamattomille riskiryhmiin kuuluville, kuten raskaana oleville, sikainfluenssan vakaviin tautimuotoihin altistaville perussairauksia sairastaville ja yli 6-kuukautisille pikkulapsille.
Työterveyshuollot ovat mukana rokotuskampanjassa ja edelleen työnantajat voivat sopia työntekijöidensä rokottamisesta työterveyshuoltonsa kanssa. Rokotuksista on saatavissa tietoa muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta www.thl.fi, kuntien verkkosivuilta ja terveyskeskuksista.
Yksi rokoteannos riittäneeTämän hetken tiedon mukaan yksi rokoteannos riittänee antamaan kattavan suojan sikainfluenssaa vastaan niin lapsilla kuin aikuisillakin, eikä Euroopan lääketurvallisuusvirasto EMEA suosittele kahta rokotusannosta. Aiemman tiedon mukaan esimerkiksi lasten arveltiin tarvitsevan tehosterokotuksen.
Maassamme käytettävä sikainfluenssarokote on hyvin siedetty. Haittavaikutusten kirjo ja yleisyys eivät anna aihetta epäillä rokotteen turvallisuutta ja ne vastaavat yleisesti influenssarokotteilla todettuja haittavaikutuksia. Tavallisin haittaa aiheuttanut oire on pistosalueen paikallisreaktio. Kuumeen nousua, lihassärkyä ja väsymystä tai päänsärkyä ilmenee yli 10 prosentilla rokotetuista.
Sikainfluenssarokotteiden ottamiseen ajallisesti liittyviä oireita seurataan kaikissa rokotteita käyttävissä EU:n jäsenvaltioissa. Oireet raportoidaan Euroopan lääkevirastoon, jossa käydään läpi järjestelmällisesti epäiltyjä rokotteiden haittavaikutuksia ja joka julkaisee turvallisuusanalyysin viikoittain.
Kysy influenssasta puhelimen aukioloajoissa muutoksiaKysy influenssasta -puhelin palvelee jatkossa arkisin kello 12-17. Puhelimesta saa vastauksia yleisiin sikainfluenssaa ja sikainfluenssarokotuksia koskeviin kysymyksiin. Puhelimessa ei anneta soittajien terveydentilaa koskevaa neuvontaa. Puhelin vastaa suomeksi numerossa 0800 02277 ja ruotsiksi numerossa 0800 02278.
Kysy influenssasta -puhelin on ollut toiminnassa heinäkuun loppupuolelta saakka. Viime viikkoina puhelinsoittojen määrä on laskenut. Puheluja tulee noin 30 päivässä.
LisätietojaLääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, p. (09) 160 74030
Johtaja Tapani Melkas, STM, p. (09) 160 73886
Neuvotteleva virkamies Kristiina Mukala, STM, p. (09) 160 74342
Tutkimusprofessori Petri Ruutu, THL p. 020 610 8670
Erikoistutkija Tuija Leino, THL, p. 020 610 8787
Muualla verkossa Sikainfluenssa - virallinen tietopaketti (THL)