Skip to content
Government and ministries Media

Finländsk ansvarsfullhet efterfrågad på den kinesiska hälsomarknaden

Social- och hälsovårdsministeriet 17.10.2016 10.16 | Publicerad på svenska 17.10.2016 kl. 11.12
Pressmeddelande 169

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula kommer tillsammans med en finländsk företagsdelegation att företa en Team Finland-resa till Shanghai den 17–21 oktober. De företag som deltar i ministerns resa representerar finländsk spetskompetens inom områdena hälsoteknik, hälsotjänster samt fortbildning.

I Kina värdesätter man finländskt kunnande och finländska värderingar, såsom ansvarsfullhet. En prioritering i Kinas femårsplan är hållbar utveckling i socialt, ekonomiskt och ekologiskt hänseende. Ansvarsfull företagsverksamhet stöder denna prioritering.

Den kinesiska hälsomarknaden växer i rekordfart i takt med att befolkningen åldras. Efterfrågan på bland annat tjänster och apparatur som är avsedda för äldre växer snabbt i landet. Det finns efterfrågan på service för äldre, eftersom man i Kina vill förbättra den åldringsvård som ges hemma. I Kina är det enligt tradition den yngre generationen som tar hand om sina äldre släktingar.
 
Syftet med Team Finland-resan är att öppna dörrar till den väldiga kinesiska marknaden för finländska företag. Samtidigt öppnas möjligheter till nya partnerskap och nya handelsmöjligheter för den finländska exporten inom hälsa och omsorg. Över 400 registrerade finländska företag är redan verksamma i Kina.

Under resan kommer minister Rehula även att besöka Peking och träffa Kinas motsvarande minister från landets civilministerium. Ministrarna kommer bland annat att diskutera Finlands pensionsreform och strukturreformen inom social- och hälsovården.

Ytterligare information

Anni Kaukoranta, överinspektör, tfn +358 2951 63558