Skip to content
Media

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset jatkuvat 28.2.2021 saakka – rajoituksia myös Lapin ravitsemisliikkeille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2020 14.28
Tiedote 304/2020
Kuvassa on katettu pöytä ruokaravintolassa.

Valtioneuvosto on antanut uuden asetuksen, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi.

Asetuksessa pysyvät samoina ravitsemisliikkeiden yleiset velvollisuudet. Epidemian eri vaiheissa olevia alueita koskevat ravitsemisliikkeiden asiakaspaikkoja, aukioloa ja anniskeluaikaa koskevat rajoitukset pysyvät ennallaan. Varsinais-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Lapin maakuntien sekä Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ravitsemisliikkeiden rajoitukset kiristyvät epidemiatilanteen heikentymisen vuoksi.

Lisäksi asetus selventää alkoholin anniskeluaikaa koskevia rajoituksia. 

Asetus tulee voimaan 12. joulukuuta klo 00, ja se on voimassa 28.2.2021 saakka. 

Lapissa voimaan tulevilla rajoituksilla varaudutaan matkailusesongin tuomiin riskeihin

Asiakaspaikkoja, aukioloa ja anniskeluaikaa koskevat rajoitukset otetaan poikkeuksellisesti käyttöön koko Lapin maakunnassa. Maakuntaan kuuluvan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella vallitsee epidemian kiihtymisvaihe, mutta Lapin sairaanhoitopiiri on edelleen perustasolla. Yhtenevät rajoitukset säädetään, koska matkailusesongin myötä Lappiin saapuu jouluksi ja uudeksivuodeksi kymmeniä tuhansia matkailijoita muualta maasta, erityisesti kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta. 

Alkoholin anniskelu on Lapin kaikissa ravitsemisliikkeissä sallittu kello 7-22 välillä. Ravintola, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, saa olla auki kello 24-23 ja käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muut ravintolat saavat olla auki kello 01-24 ja käytössä saa olla 75 % asiakaspaikoista.

Rajoitukset Lapissa ovat täsmälleen samat kuin ns. kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa on aiemmin sovellettu. Samoja rajoituksia sovelletaan nyt myös Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa. Lisäksi samat rajoitukset tulevat voimaan Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä sijaitsevissa ravitsemisliikkeissä, mutta eivät koko Etelä-Savon maakunnassa. Tämä johtuu siitä, että maakuntaan kuuluvassa Itä-Savon sairaanhoitopiirissä epidemia on vielä perustasolla.

Varsinais-Suomen maakunnassa ravintoloille leviämisvaiheen rajoitukset

Leviämisvaiheessa olevien maakuntien joukossa on nyt myös Varsinais-Suomi. Ravitsemisliikkeet Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaalla saavat olla auki klo 23 saakka, ja ne saavat avata ovensa sulkemisen jälkeen uudelleen aikaisintaan klo 05. Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske huoltoasemien yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Näissä maakunnissa kaikkien ravitsemisliikkeiden anniskelu päättyy klo 22. Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, käytössä on puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa asiakaspaikoista voidaan käyttää 75 %.   

Epidemian perustasolla olevissa Pohjois-Savon ja Ahvenanmaan maakunnissa ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä ei rajoiteta ravitsemisliikkeiden asiakaspaikkoja. Kaikki ravitsemisliikkeet saavat anniskella alkoholia kello 7-24 välisenä aikana. Ravintola, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, saa olla auki klo 02-01. Muiden ravintoloiden aukioloaikoja ei rajoiteta. 

Alkoholin anniskeluun liittyviä säännöksiä täsmennetään

Asetuksessa on selvennetty alkoholijuomien anniskeluajan rajoitusta lisäämällä asetukseen viittaus alkoholilakiin. Käytännössä asetuksessa säädetyt anniskeluajan rajoitukset koskevat kaikkia enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia sisältäviä alkoholijuomia. Esimerkiksi ns. ykkösoluen tai kevytlonkeron anniskelu ei ole sallittua asetuksessa säädetyn anniskeluajan päättymisen jälkeen.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Ismo Tuominen, [email protected] 

Back to top