Tunne lääkkeesi - Lääkehoidon päivä aktivoi kysymään lääkkeistä
Suomessa vietetään 6. marraskuuta ensimmäistä kertaa Lääkehoidon päivää. Valtakunnallinen teemapäivä aktivoi potilaita kiinnittämään huomiota omaan lääkehoitoonsa ja tarvittaessa kysymään lääkkeistään terveydenhuollon ammattilaisilta. Samalla kannustetaan ammattilaisia pohtimaan, miten lääkkeistä kannattaisi puhua potilaiden kanssa.
Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko kehottaa lääkkeiden käyttäjiä aktiivisuuteen. Viiteen tärkeään kysymykseen vastaaminen parantaa huomattavasti lääkehoidon onnistumista ja turvallisuutta.
"Jokaisen lääkkeen käyttäjän tulisi tietää, miten lääke vaikuttaa, milloin ja miten lääkettä käytetään, kuinka kauan lääkettä tulisi käyttää, onko lääkkeellä yleisiä haittavaikutuksia ja keneen otetaan yhteyttä ongelmatilanteissa. Potilaan ei tarvitse jäädä yksin pähkäilemään, kun lääkkeet mietityttävät. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat potilaalle tärkein lääketiedon lähde", ministeri Risikko sanoi teemapäivän avaustilaisuudessa.
Lääkkeiden käyttäjien ja ammattilaisten avuksi Fimea on koonnut paljon tietoa verkkoon.
"Fimean verkkosivuilla toimii esimerkiksi lääkehaku, josta löytää helposti samasta paikasta kaikki myyntiluvalliset lääkevalmisteet ja niiden pakkausselosteet. Lääkäreiden avuksi on luotu iäkkäiden lääkityksen tietokanta, josta lääkkeen määrääjä voi helposti tarkistaa, miten tietty lääke sopii yli 75-vuotiaille potilaille. Tietokanta on avoin kaikille, joten myös potilas itse tai hänen omaisensa voi tutustua tietoihin. Ikäihmiset käyttävät usein hyvinkin montaa lääkettä ja ovat ikänsäkin vuoksi nuorempia herkempiä lääkkeiden haittavaikutuksille", ministeri Risikko muistutti.
Ajantasaiset lääkityslistat auttavat lääkehoidon onnistumistaLääkehoidon päivänä muistutetaan potilaiden ja ammattilaisten yhteisestä vastuusta lääkehoidon toteuttamisessa. Potilaan on muistettava kertoa lääkkeensä määrääjälle, mitä lääkkeitä tai luontaistuotevalmisteita hän käyttää, jotta lääkkeen määrääjä osaisi arvioida yhteisvaikutukset.
"Potilaan voi olla vaikea muistaa ulkoa kaikkia käyttämiään lääkkeitä. Ajantasainen lääkityslista, johon on merkitty lääkevalmisteen nimi ja käyttöohjeet, auttaa lääkehoidon suunnittelussa", ministeri Risikko totesi.
Lääkehoidon päivänä erilaisia tempauksia, avaus HelsingissäLääkehoidon päivää vietetään koko Suomessa erilaisin tempauksin muun muassa apteekeissa, terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja toimijoiden verkkopalveluissa. Osa toiminnasta on suunnattu potilaille ja lääkkeiden käyttäjille, osa on kohdennettu terveydenhuollon ammattilaisille. Tavoitteena on esimerkiksi moniammatillisen yhteistyön vahvistaminen.
Lääkehoidon päivän avasi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Helsingissä. Samassa tilaisuudessa puhui myös Euroopan lääkeviraston (EMA) pääjohtaja Guido Rasi.
Lisätietojaneuvotteleva virkamies Ulla Närhi, STM, p. 02951 63391
kehittämispäällikkö Katri Hämeen-Anttila, Fimea, p. 050 577 3075
erityisavustaja Ulla Heinola, p. 050 537 4945
Muualla palvelussamme
Lääkehuolto
Lääkepolitiikka 2020. Kohti tehokasta, turvallista, tarkoituksenmukaista ja taloudellista lääkkeiden käyttöä (Julkaisuja 2011:2)
Lääkehoidon päivä
Lääkeinformaatiostrategia (Fimea)
Täsmällinen lääketieto selkeyttää informaatiotulvaa (Tesson artikkeli 4.11.2012)