Förhållningsregler till kommunerna angående svininfluensavaccineringarna
I största delen av landets kommuner har svininfluensavaccineringarna löpt väl. Enligt erfarenheter är det skäl att i de större kommunerna organisera vaccineringen så att den är utspridd till exempel till flera hälsostationer och skolor. I de mindre kommunerna kan vaccineringen koncentreras. I alla kommuner är det viktigt att man har reserverat tillräckligt med personal för vaccineringen och att befolkningen har fått tydlig information om vaccinationstidpunkten, vaccinationsstället och målgruppen. Köerna kan förkortas om vaccineringen sker gradvis, till exempel på basis av ålder eller den första bokstaven i efternamnet samt om man använder assisterande personal.
Social- och hälsovårdsministeriet har måndagen den 9 november skickat ett brev till länsläkarna, i vilket ministeriet påminner länsstyrelserna om deras lagstadgade uppgift att övervaka, styra, koordinera och sammanjämka hälsovården inom sitt eget område. Dessutom ber ministeriet länsläkarna att klarlägga kommunernas vaccinerings- och vårdarrangemang i de egna kommunerna, till exempel vilket behovet av nationellt stöd i kommunerna är och hur informationen till befolkningen har organiserats. Målsättningen är att vaccineringarna och vården sköts på bästa möjliga sätt.
"Svininfluensavaccineringarna har nu genomförts i kommunerna under några veckors tid och vi har märkt att en del av kommunerna behöver mer hjälp med vaccineringarna än beräknat. Vi har också identifierat goda tillvägagångssätt angående hur vaccineringen har skötts. Dessa goda tillvägagångssätt måste förmedlas vidare så att vaccineringarna och sjukdomsfallen kan skötas smidigt och på bästa möjliga sätt", säger omsorgsminister Paula Risikko.
Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) bereder tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Finlands Kommunförbund kärnfulla förhållningsregler om vaccineringen, vården och kommunikationen. Förhållningsreglerna informerar kommunerna om vilka arrangemang som har visat sig vara fungerande.
Vid SHM har man redan länge berett lagstiftning om sjukskötares begränsade rätt att skriva ut läkemedel. Syftet är att avlåta regeringens proposition till riksdagen denna månad. I propositionen planeras en bestämmelse som skulle göra det möjligt för sjukskötare, som har fått tillräcklig utbildning på arbetsplatsen, att skriva ut mikrobläkemedel vid en allvarlig epidemisituation där det är omöjligt för enbart läkare att sköta situationen. Redan i pandemiberedskapsplanen från år 2006 finns en modell enligt vilken läkemedel kunde delas ut vid hälsovårdscentralernas influensamottagningar vid en allvarlig pandemi.
Det har varit utmanande för kommunerna att informera om noggrann tidpunkt för vaccineringarna eftersom vaccinet anländer till Finland i omgångar. Institutet för hälsa och välfärd och kommunerna får reda på den exakta andelen vaccin först några dagar innan vaccinet anländer. Därför bör de som informerar om vaccineringarna i kommunerna använda olika kanaler. Dessutom bör det göras så enkelt som möjligt att finna information om vaccineringstidpunkterna till exempel på kommunernas webbplatser. SHM, THL, Kommunförbundet och finansministeriet planerar tillsammans med snabb tidtabell åtgärder för hur man kan stöda kommunikationen i kommunerna.
Statsrådet har dessutom i sin andra tilläggsbudget för år 2009 beslutat bevilja kommunerna tre miljoner euroför att sköta svininfluensaepidemin.
För mer informationavdelningschef Aino-Inkeri Hansson, tfn (09) 160 73760
avdelningschef Päivi Sillanaukee, tfn (09) 160 73313
kommunikationsdirektör Eeva Larjomaa, tfn (09) 160 74182
På vår webbplats På andra webbplatser