Skip to content
Government and ministries Media

Sosiaali- ja terveysministeriö, Kela ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi hakea lääkkeitä eurooppalaisista apteekeista

Sosiaali- ja terveysministeriö
21.1.2019 10.57
Tiedote 10/2019

Suomessa kirjoitettu sähköinen resepti toimii nyt rajoitetusti myös kotimaan rajojen ulkopuolella. Suomi ja Viro ovat ensimmäiset maat, joissa palvelu toimii. Myöhemmin palvelu laajenee myös muualle Eurooppaan.

Alkuvaiheessa palvelu toimii Suomesta Viroon. Palvelussa saattaa olla alkuun hitautta, joten asiointiin kannattaa varata aikaa. Myöhemmin Suomen apteekeista voidaan vastaavasti toimittaa muiden Euroopan maiden sähköisiä reseptejä.

Uudistuksen myötä henkilö, jolla on suomalainen henkilötunnus, voi hankkia hänelle suomalaisella sähköisellä reseptillä määrättyjä reseptilääkkeitä eurooppalaisista apteekeista. Lääkkeen hankinta onnistuu Reseptikeskuksesta löytyvillä voimassa olevilla resepteillä.

Reseptin tiedot voidaan luovuttaa ulkomaalaiselle apteekille vain potilaan suostumuksella. Suostumus palvelun käyttöön annetaan Omakanta-palvelussa. Suostumus on voimassa toistaiseksi, ja sen voi myös perua Omakanta-palvelussa.

Palvelu hyödyttää esimerkiksi matkustajia, joiden lääkkeet ovat unohtuneet kotiin tai jotka viipyvät matkalla pidempään. Näin esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet voi olla mahdollista hankkia matkakohteesta.

Suomalainen resepti ei takaa tietyn lääkkeen saamista toisen maan apteekista, koska kaikkia lääkkeitä ei välttämättä ole saatavissa kaikissa maissa. Lisäksi saatavilla olevien lääkevalmisteiden nimet ja pakkauskoot saattavat vaihdella. Mikäli lääkettä ei pystytä toimittamaan suomalaisella reseptillä, matkustajan on tarvittaessa käännyttävä paikallisen terveydenhuollon puoleen.

Kun potilas ostaa lääkettä ulkomaisesta apteekista, hänellä pitää olla mukanaan virallinen henkilötodistus eli passi tai henkilökortti. Toistaiseksi lääkettä voi hakea vain täysi-ikäinen itselleen.

Ulkomailla ostetuista lääkkeistä ei ole mahdollista saada suorakorvausta paikan päällä apteekissa. Mahdolliset lääkekorvaukset potilaan on haettava itse myöhemmin Suomessa.

Potilas voi myös edelleen käyttää paperista eurooppalaista lääkemääräystä, kun hän asioi apteekissa Suomen rajojen ulkopuolella. Lääkkeen toimittamista ja hankkimista koskevat perusperiaatteet paperisessa ja sähköisessä reseptissä ovat samat.

Eurooppalainen sähköinen resepti on toteutettu EU:n yhteisrahoittamana hankkeena.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Teemupekka Virtanen, STM, p. 0295 163 370
Kanta-arkkitehti Konstantin Hyppönen, Kela, p. 050 551 6096
Kehittämispäällikkö Viveca Bergman, THL, p. 029 524 7402

Kanta.fi – kansalaisille suostumuksen antaminen Omakannassa ja muu reseptiohjeistus:

Back to top