Skip to content
Media

Suomi jatkaa terveysturvallisuustyön ytimessä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2017 16.32
Uutinen

Suomi jatkaa aktiivista työtään maailmanlaajuisen terveysturvallisuuden parantamiseksi. Suomi on puheenjohtajana kansainvälisessä JEE-Allianssissa lokakuuhun 2018 asti. Allianssi tukee eri maiden terveysturvallisuuden arviointia ja kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) toimeenpanoa sekä lisätoimia niiden kehittämiseksi. Suomi on myös maailmanlaajuisen terveysturvaohjelman Global Health Security Agendan (GHSA) ohjausryhmän jäsen.

Maailman terveysjärjestö WHO otti Joint External Evaluation (JEE) -työkalun käyttöön viime vuonna. Tähän asti arvio on tehty 28 maassa. Riippumattomilla ulkoisilla arvioinneilla autetaan maita havaitsemaan, ehkäisemään ja hallitsemaan terveysuhkia, kuten tartuntatauteja.

JEE-prosessilla maat saavat riippumatonta, luotettavaa tietoa omasta terveysturvallisuudestaan. Suomi osallistui JEE-työkalun ja prosessin kehittämiseen.

JEE-Allianssi on vapaaehtoinen verkosto joka tukee maa-arviointien toteuttamista ja pitkäaikaista terveysturvan kehittämistä eri puolilla maailmaa. Maat saavat arvioinnin yhteydessä kehitysehdotuksia, jonka pohjalta ne suunnittelevat miten ehdotukset toteutetaan. Allianssi tukee myös arviointien ja suunnitelmien saattamista rahoittajien tietoon, jotta maat voisivat tarvittaessa saada tukea terveysturvallisuuden kehittämiseen.

Suomen terveysturvallisuutta arvioidaan maaliskuun lopulla.

Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee osallistuu terveysturvallisuutta käsitteleviin GHSA-ohjelman ohjausryhmän ja JEE Allianssin kokouksiin Genevessä 21.–22. tammikuuta.

Lisätietoja

kansainvälisten asiain neuvos Outi Kuivasniemi, p. +358 2951 63117

STM:n sivuilla

Muualla verkossa

Back to top