Skip to content
Media

Työsuojelun tulee pysyä prioriteettina muuttuvassa työn maailmassa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.9.2021 9.00 | Julkaistu suomeksi 18.9.2021 klo 9.01
266

Suomi osallistuu Työsuojelun ja -terveyden maailmankongressiin 20. – 23.9.2021. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen pitää puheenvuoron kongressin päätöstilaisuudessa 23.9. koskien EU:n uutta työsuojelustrategiaa ja työsuojelutoiminnan edistämistä maailmanlaajuisesti. Lisäksi ministeri Sarkkinen avaa yhdessä ILO:n pääjohtaja Guy Ryderin kanssa kongressia edeltävän, yhteispohjoismaisen sivutapahtuman lauantaina 18.9. Suomi on yksi maailman johtavista maista työturvallisuuden ja -terveyden kehittämisessä ja siihen panostamisessa.

Työsuojelun maailmankongressissa pääteemana ennakointi

Tänä vuonna poikkeuksellisesti virtuaalisena järjestettävän kongressin pääteemana on ennakointi (Prevention in the Connected Age: global solutions to achieve safe and healthy work for all). Kongressissa käsitellään muun muassa työsuojelun ja -terveyden innovaatioita ja kehitystä muuttuvassa työelämässä sekä ennaltaehkäisyn kulttuurin edistämistä. 

Suomi on kutsuttu pitämään puheenvuoro kongressin päätöstilaisuudessa 23.9. koskien työsuojelutoiminnan edistämistä maailmanlaajuisesti ja EU:n uutta työsuojelustrategiaa. Ministeri Sarkkinen korostaa päätöspuheenvuorossaan kansainvälisten standardien ja sääntöpohjaisen yhteistyön tärkeyttä, ennakoinnin ja valmiuden vahvistamista sekä mielenterveyden parempaa huomioimista muuttuvassa työn maailmassa. 
 
“Suomi on erittäin sitoutunut työturvallisuuden ja työterveyden aktiiviseen edistämiseen. Tarvitsemme työelämää, joka perustuu säännöille ja standardeille, ajantasaiselle lainsäädännölle ja tutkitulle tiedolle”, ministeri Sarkkinen toteaa.

Pohjoismaista yhteistyötä työsuojelun saralla

ILO:n kanssa yhteistyössä toteutettavan yhteispohjoismaisen sivutapahtuman teemana lauantaina 18.9. on työn tulevaisuus ja ennakoinnin merkitys muuttuvassa työn maailmassa.  Pääosallistujat ILO, EU ja Pohjoismaat kokoontuvat yhteen Suomen aiemmasta aloitteesta. Tilaisuuden teemana tänä vuonna on Working in an unpredictable world: The Nordic perspective on safe work in the future. Ministeri Sarkkisen avauspuheenvuorossa käsitellään työelämän muutoksia koronan myötä ja sitä, kuinka työsuojelun tulee säilyä prioriteettina muuttuvissa työympäristöissä. 

”Säällisessä työssä on kyse ihmisoikeuksista. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti, meidän tulee suojella työntekijöiden oikeuksia ja edistää turvallisia työympäristöjä kaikille ja kaikkialla”, ministeri Sarkkinen sanoo. 

Sivutapahtuman taustalla on Suomen aloitteesta kokoontuva työn tulevaisuuden pohjoismainen yhteistyöryhmä (Nordic Future of Work), jonka toiminta vahvistaa edelleen pohjoismaiden mainetta työsuojelun edelläkävijämaina. Pohjoismaat ovat panostaneet merkittävästi tulevaisuuden työelämän ennakointityöhön muun muassa selvitysten ja tutkimuksen avulla. 

Taustaksi

Kansainvälinen työjärjestö ILO ja International Social Security Association ISSA järjestävät joka kolmas vuosi Työsuojelun ja –terveyden maailmankongressin. Kanadan isännöimä tilaisuus järjestetään 20.-23.9.2021 virtuaalisesti. Kongressi piti aiemmin järjestää syksyllä 2020 mutta siirtyi koronapandemian vuoksi vuodella. Kongressi on työsuojelun alan suurin tapahtuma, johon osallistuu tuhansia kansainvälisen työsuojelualan toimijoita yli sadasta eri maasta. Kongresseja on järjestetty vuodesta 1955 lähtien.

Lisätietoja

Päivi Mattila-Wiro, neuvotteleva virkamies, Työ- ja tasa-arvo-osasto, p. 0 295 163 467, [email protected]
Elina Häkkinen, asiantuntija, Kansainvälisten asioiden yksikkö, p. 0295 163 119, [email protected]

Back to top