Ministeri Mönkäre: Kuntoutus ei kata kaikkien väestöryhmien tarpeita
Kuntoutus nousi esiin keskeisenä asiana tuoretta hoitotakuuta valmisteltaessa, osana Kansallista terveyshanketta. Lakiin on lisätty pykälä, jonka mukaan potilaalle on tarvittaessa laadittava myös lääkinnällistä kuntoutusta koskeva suunnitelma. Tämä muutos on tarpeen, koska suomalaisessa kuntoutusjärjestelmässä esiintyy puutteita. Kuntoutus ei kata kaikkien väestöryhmien tarpeita. Puutteita työelämässä toimivien kuntoutuksessa on havaittu muun muassa niillä, joilla jo ilmenee työkyvyn alenemista ja yrittäjillä, totesi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puhuessaan työelämän vetovoimaisuutta pohtineessa seminaarissa Oulussa maanantaina 25.04.2005.
Tutkimusten mukaan kuntoutusprosessissa käynnistyy myönteisiä vaikutuksia kaikilla toimintakyvyn ulottuvuuksilla. Haaste on prosessin jatkuminen, sillä puolet kuntoutuksen käyneistä keskeyttää myöhemmin liikunnan tai ei pysty noudattamaan annettuja ohjeita, pohti ministeri Mönkäre. Hänen mukaansa pitääkin parantaa kuntoutuslaitosten ja työterveyshuollon välistä yhteistyötä. Tiivis ja monelle rasittavakin kuntoutuspaketti kerran vuodessa ei yksinään riitä ylläpitämään työikäisten toimintakykyä. Laitoskuntoutukseen kytketty systemaattinen työterveyshuollon tuki tuottaisivat todennäköisesti hyviä tuloksia.
Ihmisen oma vastuu hyvinvoinnistaan korostuu myös työpaikoilla. Hyvinvoiva työntekijä on vahva lenkki työyhteisössään ja hän pystyy selviytymään annetuista työtehtävistä. Työkyvyn alenemisen riskiryhmään kuuluva henkilö ei välttämättä selviydy annetuista työtehtävistä. Hoitamattomat työt kasautuvat ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa lisää ongelmia. Usein tekemättömät työt siirretään työyhteisön muiden jäsenien hoidettavaksi ja tässä tilanteessa vaaditaan myös muiden jaksamista. Terveet elämäntavat, liikunta, monipuolinen ruoka, tupakoimattomuus ja kohtuullinen alkoholinkäyttö ovat asioita, joilla työelämässä toimivat jaksavat, kiteytti ministeri Mönkäre. Kuntoutus on nähtävä kansalaisten oman vastuun ottamisena itsestään ja läheisistään huolehtimisena.