Lapsiasiavaltuutetun puhe
Oletteko mahtaneet kuunnella "Lenni Lokinpoikanen" -lastenlevyä. Sen avauskappaleessa Ella ja Aleksi laulavat: "Tärkeää on pienet, pienen, pienet askeleet. Jos et astu askeltakaan, mitäs siinä teet. Tärkeää on pienen, pienen, pienet askeleet. Ennenkin on isot pienempiä seuranneet."
Lapsiasiavaltuutetun työlle tuossa laulussa on hyvä osviitta ja kannustus. Lapsiasiavaltuutetun toimiston perustaminen on tärkeä askel siihen suuntaan että saisimme isot seuraamaan pienempiä. Tavoitteena on saada aikuiset hoitamaan velvollisuutensa lapsen oikeuksien turvaamisessa.
Yksi valtuutettu pienen toimistonsa kanssa ei tietenkään Suomen lapsipolitiikkaa kykene käden käänteessä laittamaan uuteen uskoon. Mutta pienistä askelista ne koostuvat pitkätkin harppaukset.
Mitä lapsiasiavaltuutettu sitten tekee? Tehtävää voi kuvata erilaisilla vertauskuvilla. Olen lasten puolesta "lobbaaaja". Olen päättäjien herättelijä lapsiasioissa. Toimin lasten äänenvahvistimena. Luotan toimintatapana rakentavaan keskusteluun, asialliseen perustelemiseen, sitkeään toistamiseen sekä yhteistyöhön.
Tehtäväni on siis edistää lapsen asemaa ja oikeuksia koko yhteiskunnan tasolla: tehdä lasta näkyväksi päätöksenteossa, muistuttaa päättäjiä epäkohdista ja hakea väyliä lasten omien mielipiteiden ja kannanottojen kuulemiseen. Työn tukipilarina on YK:n lasten oikeuksien sopimus, jonka Suomi allekirjoitti vuonna 1991.
Käytännössä työ tarkoittaa ensinnäkin eri ministeriöiden ja viranomaisten toiminnan seurantaa lapsinäkökulmasta sekä päätösten lapsivaikutusten arvioinnin kehittämistä. Toinen tärkeä tehtävä on seurata lasten elinolojen kehitystä ja raportoida siitä vuosittain valtioneuvostolle ja tehdä aloitteita epäkohtien korjaamiseksi. Toiminnan kolmas pääalue on lasten omien mielipiteiden kuuleminen sekä lasten osallistumisen ja vaikutusmahdollisuuksien käytäntöjen parantaminen.
Valtuutettu on toiminnassaan itsenäinen mutta ei voi toimia yksin. Päinvastoin voimaa on haettava yhteistyöstä eri tahojen kanssa. Valtuutettu haluaa toimia yhteistyössä kaikkien lasten asioihin vaikuttavien tahojen kanssa. Näitä ovat erilaiset järjestöt, valtion viranomaiset, tutkimus, kunnat ja seurakunnat. Yhteistyöllä lasten asioiden ajamiseen voi saada enemmän tehoa. Syksyllä asetetaan valtuutetun työn tueksi laaja-alainen neuvottelukunta, jossa eri tahot ovat edustettuina.
Lapsiasiavaltuutetun työssä suuri haaste on ympäröivän yhteiskunnan odotusten ja valtuutetun voimavarojen välinen kuilu. Kysyntää lapsinäkökulman vahvistamiseen tuntuu olevan paljon. Vastaanotto on ollut hyvin kannustavaa ja rohkaisevaa. Pyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin on tullut niin paljon, että vain pieneen osaan voin vastata myönteisesti.
Mikä olisi lapsiasiavaltuutetun missio? Turvaan lapsen oikeutta olla lapsi - mahdollisimman pitkään ja rauhassa. Vaikutan poliittisiin, taloudellisiin ja muihinkin päättäjiin niin, että he ymmärtäisivät lasten hyvinvoinnin olevan ikääntyvän Suomen elintärkeä kysymys. Muistutan siitä, että lasten oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia.
Lapset luovat kansakunnan tulevaisuuden. Tietoyhteiskuntakaan ei pärjää ilman lasten hyvää hoivaa ja huolenpitoa. Mitä paremmin tämän päivän lapsemme ja nuoremme voivat, sitä menestyksellisempi on Suomen tulevaisuus. Lasten asioissa välinpitämättömyys tänään tulee kalliiksi huomenna