Hyppää sisältöön
Media

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä: Työntekijöiden altistuminen tupakansavulle estettävä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.10.2004 8.39
Puhe -

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä totesi tupakkalain toteutumista ravintoloissa tutkineen selvitysmies Kari Reijulan työn osoittavan, että ravintoloissa ei ole saavutettu tupakkalain asettamia tavoitteita. Henkilökunta altistuu edelleen tupakansavulle, eikä ministerin mielestä työsuojelun näkökulmasta katsottuna näin voi jatkua. Hyssälä puhui selvitysmies Kari Reijulan työn luovutustilaisuudessa Helsingissä 6. lokakuuta.

Hyssälä haluaa kuitenkin, että selvitysmies Reijulan esittämät vaihtoehdot ravintoloiden savuttomuuden edistämiseksi tutkitaan nyt huolellisesti. Ministeri painotti, että ravintoloiden työntekijöiden ja asiakkaiden terveydestä huolehtiminen on ensisijainen tehtävä. On selvitet-tävä ja arvioitava, miten ravintoloiden savuttomuus voidaan toteuttaa mahdollisimman pienin kustannuksin ja toiminnallisin muutoksin. Hyssälä totesi, että selvitysmies on kuullut kiitettä-västi eri tahoja työnsä aikana. Nyt selvitysmiehen ehdotuksista on syytä kuulla avainryhmien näkemykset.

Ministeri Hyssälä asetti Reijulan selvitysmieheksi kesäkuussa selvittämään ravintoloita koskevan tupakkalain toteutumista Suomessa ja tekemään ehdotukset toimiksi, joilla tupakansavulle altistumista ravintoloissa voidaan nykyisestään vähentää tai estää kokonaan.

Reijula esitti ravintoloiden tupakointitilanteeseen viisi vaihtoehtoa, joista kaksi hänen mielestään ratkaisisi työntekijöiden tupakansavulle altistumisen. Nämä vaihtoehdot ovat tupakoinnin kieltäminen kokonaan kaikissa ravintoloissa, tai tupakoinnin salliminen ravintolassa tilassa, johon ei tarjoilla.

Selvityksessä tuli esille myös kolme muuta toimintavaihtoehtoa: nykyisen tupakkalain säilyttäminen ennallaan, työsuojelu- ja terveysvalvonnan toimien tehostaminen ja ohjauksen ja neuvonnan tarjoaminen ravintola-alalle, työsuojeluun ja työterveyshuoltoon.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun